Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

OBRATITE POZORNOST

NEUGODNI SMRDLJIVI VJETROVI: Šest razloga zašto nastaju i što govore o zdravlju

Zbog sve hrane i zraka koji gutamo stvara se plin u crijevima, kao i bakterije koje razgrađuju hranu. Plin koji se stvara kada se razgrade škrob i šećer naš organizam mora na neki način izbaciti.

Nadutost i bolovi u želucu nakon hrane mogu ukazivati na niz problema, a poseban problem mogu biti smrdljivi vjetrovi. Iako sva živa bića ispuštaju vjetrove, određen miris, učestalost i snaga mogu vam govoriti da nešto nije u redu s vašim organizmom.

Smrdljivi vjetrovi mnogo otkrivaju o vašem organizmu

Prosječna osoba ispušta vjetrove oko 18 puta na dan, što znači da crijeva dobro funkcioniraju i da ima dosta dobrih bakterija. U slučaju smrdljivih vjetrova i bolne nadutosti, ovo mogu biti neki od razloga:

1. Prebrzo jedete

Ako imate naviku brzo jesti i pričati dok jedete, tom radnjom progutate mnogo zraka. Velika količina zraka pomiješana s hranom dolazi do želuca i uzrokuje nadutost. Oslobađanje plinova nastaje zbog previše zraka. Plinovi u ovom slučaju mogu biti popračeni i podrigivanjem.

2. Hrana može stvarati smrdljive vjetrove

Plinovi jakog mirisa mogu nastati radi sumporovodika, koji se stvara kada se probavlja hrana koja sadrži sumpor. Neke od namirnica su: brokula, cvjetača, mliječni proizvod, sirevi, grah, grašak, avokado, šljive, leća, luk i češnjak.

Jake smrdljive vjetrove može uzrokovati i crveno meso, no u manjim mjerilima.  Plinove jakog mirisa može stvarati prehrana bogata vlaknima. Ne znači da ste bolesni, već da vam organizam teže probavlja vlakna i laktozu.

3. Poremećaj broja bakterija

Bakterije u crijevima izazivaju fermentaciju, to jest razgradnju hrane koju pojedete. Proces fermentacije počinje u želucu i nakon toga u debelom crijevu. Ponekad se može nastaviti i u tankom crijevu radi čega može doći do oslobađanja plinova koje izbacujete u obliku smrdljivih vjetrova.

4. Neredovita probava i pražnjenje crijeva

Za zdravlje vašeg organizma nužno je obavljanje velike nužde koja pomaže izbaciti ostatke hrane koji mu nisu potrebni. Ako zadržavate potrebu za velikom nuždom, hrana će predugo ostati u probavnom traktu. U tom slučaju će se bakterije pokrenuti, stvarati fermentaciju i krenut ćete ispuštati neugodne vjetrove. Zadržavanje vjetrova također može uzrokovati povrat plina u vaša crijeva i dalje poticati razvoj loših bakterija.

5. Teška i nezdrava hrana 

Ne zaboravite da sva hrana koju jedete ostaje u organizmu dulje nego što mislite. Čak i ako imate brz metabolizam, pržena i masna hrana teško je probavljiva i dugo se zadržava u crijevima. U slučaju predugog zadržavanja hrane u crijevima oslobodit će se velika količina plinova i stvarat će smrdljive vjetrove. Isto vrijedi i za gazirane sokove koji otežavaju proces probave.

6. Infekcije i čirevi u želucu

Ako uz smrdljive vjetrove osjećate teške bolove u želucu, imate bolne velike nužde ili često imate nagon za povraćanjem, moguće je da se radi o nekim težim želučanim problemima. Neki od problema na koje smrdljivi vjetrovi mogu ukazivati su kiselina u želucu, čir na želucu ili infekcije crijeva. Ako osjećate ove simptome, obratite se svom liječniku što prije jer prekasno liječenje čireva i infekcija može biti pogubno za vaše zdravlje.

Povratak na Net.hr