SLATKI LIJEK

SLATKO, A DOBRO ZA MRŠAVLJENJE? Javorov sirup kao najbolja zamjena za šećer!

Čisti javorov sirup krije više od 20 ljekovitih spojeva, dok je za neke utvrđeno kako imaju antikancerogena i antibakterijska svojstva. Kora javora bogata je sirupom koji je namijenjen čišćenju i detoksikaciji organizma.

Ljekovitost javorova sirupa

Sirup se uzima direktno iz kore drveta i kuha u vodi do željene gustoće. Nalik je rijetkom medu i tamnosmeđe boje. Kalorijska vrijednost je 275 kilokalorija. Ovaj ljekoviti sirup ima mnogobrojne pozitivne posljedice za organizam:

 • izbacuje sve nagomilane naslage s crijeva
 • oslobađa tanke dlačice koje služe za apsorpciju hranjivih materija
 • sprječava nastanak bolesti koje se događaju radi gomilanja otrovnih stvari u crijevima
 • čisti bubrege i cijeli probavni sustav
 • izbacuje toksine i smanjuje pritisak koji oni rade na živce
 • smanjuje pritisak na arterije i krvne žile
 • omogućava zadržavanje mladolikog izgleda
 • radi velikih količina cinka i mangana osnažuje imunitet i pomaže protiv virusa i prehlada
 • smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
 • pomaže u borbi protiv raka

Javorov sirup se može koristiti kao zamjena za šećer i ostale štetne umjetne zaslađivače.

“U ovom trenutku je javorov sirup najzdravije sladilo koje možete upotrebiti ako, recimo, želite preliti vaše palačinke”, izjavio je Dr. Navindra Seeram sa Sveučilišta na Rhode Islandu.

Upotreba javorovog sirupa

Upotreba ovog slatkog sirupa je nebrojena. Osim što ga možete koristiti kao zamjenu za šećer u kuhinji za izradu raznih slastica i preljeva, možete njime zasladiti napitke ili ga koristiti za sirove voćne salate. Na stranici Fini Recepti možete pronaći mnogo načina kako koristiti javorov sirup u svakodnevnoj kuhinji.

Dijeta uz javorov sirup

Osim što može poslužiti kao zamjena za šećer, možete ga koristiti i za detoksikaciju organizma koja će omogućiti zdrav gubitak kilograma. Ovaj sirup pospješuje probavu, ubrzava metabolizam i doprinosi zdravlju jetre. Stanley Burroughs u knjizi The Master Cleanse Experience potvrđuje pozitivne strane detoksikacije limunadom i javorovim sirupom, a možete ga i sami pripremiti kod kuće. Ova dijeta je namijenjena čišćenju organizma, a mršavljenje je nuspojava tog procesa. Provodi se 10 dana nakon čega mora uslijediti minimalno 40 dana odmora od bilo kakve druge dijete.

Prije početka ove dijete smanjite unos gaziranih napitaka i kave. Zbog nedostatka kofeina moglo bi doći do pojave glavobolja, pa kao zamjenu možete uzeti vitamin B5.

Potrebni sastojci:

 • 2 žlice limuna
 • 2 žlice javorovog sirupa
 • 1/10 žličice ljute paprike
 • 3 dl vode (hladne ili tople)

Ova dijeta uključuje isključivo uzimanje ovog napitka i isključuje svu hranu iz vašeg jelovnika 10 dana. Tijekom dana smijete popiti od 6 do 12 čaša ove limunade. Ako osjetite glad, odmah popijte novu čašu. Nakon završetka čišćenja organizma nemojte se odmah vratiti na staro. Važno je da nakon dijete polako u svoj jelovnik uvrštavate laganu i zdravu hranu punu vitamina i proteina. Počnite s voćnim sokovima, juhama, varivima, voćem i povrćem.

Tko treba biti oprezan

Javorov sirup i dijetu s limunom ne bi smjeli koristiti ljudi koji su imali transplantaciju organa i koji piju lijekove za imunitet kao ni mlađi od 18 godina. Uz to, sirup osim organskih kiselina u sebi sadrži i anorganske kiseline kao što su klorovodična, fosforna i sumporna. Te kiseline imaju visoku koncentraciju u sirupu i mogu biti štetne za organizam tako što uzrokuju oštećenje tkiva, alergijske reakcije ili iritiranost probavnog sistema. Prije korištenja javorove dijete, obratite se svom liječniku.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr