Sjemenke sezama odgovorne za bolji rad mozga i srca

Jedne od prvih sjemenki koje su ljudi koristili za proizvodnju ulja su sjemenke sezama. Osim u kulinarstvu, od davnina se koriste u tradicionalnoj medicini u svrhu prevencije i liječenja bolesti.

Sjemenke sezama pune su fitonutrijenata poput omega-6 masnih kiselina, flavonoid fenola tj. antioksidanasa, vitamina i prehrambenih vlakana s potencijalno antikancerogenim svojstvima.

Zdravstvene koristi sjemenki sezama

1. U 100 grama sjemenki sezama nalazi se 573 kalorija. Iako, većina kalorija potječe iz vrijednih masti, sezam sadrži i važne minerale, antioksidanse i vitamine koji su neophodni za zdravlje.

2. Sjemenke su posebno bogate mononezasićenim masnim kiselinama (oleinska kiselina), koje čine do 50% masnih kiselina u sezamu. Oleinska kiselina pomaže sniziti LDL ili ‘loš kolesterol’ i povećava HDL ili ‘dobri kolesterol’ u krvi. Znanstvena istraživanja pokazuju da mediteranska prehrana koja je bogata mononezasićenim mastima pomaže da se spriječi bolest koronarnih arterija i moždani udar.

3. Sjemenke sezama su također vrlo vrijedan izvor prehrambenih proteina tj. kvalitetnih aminokiselina koje su neophodne za rast, posebno u djece. Samo 100 g sjemenki osigurava oko 18 g proteina (32% od preporučenih dnevnih vrijednosti).

4. Osim toga, sjemenke sezama sadržavaju spojeve kao što su sesamol (3, 4-metilen-dioxyphenol), sesaminol, furil-methanthiol, guajacol (2-methoxyphenol), phenylethanthiol, furaneol, vinylguacol i decadienal. Sesamol i sesaminol su fenolni antioksidansi. Zajedno, ovi spojevi čine snažnu frontu protiv štetnih slobodnih radikala unutar ljudskog tijela.

5. Sezam je bogat kvalitetnim vitaminima i mineralima. Prije svega je dobar izvor vitamina B-kompleksa kao što su niacin, folna kiselina, tiamin (vitamina B1), piridoksin (vitamin B6) i riboflavin.

6. Tek 100 g sezama sadrži 97 g folne kiseline, oko 25% od preporučenog dnevnog unosa. Folna kiselina je neophodna za sintezu DNA, a to je posebno važno za trudnice jer može spriječiti oštećenje živčanog sustava u beba.

7. Niacin je još jedan vitamin iz skupine B-kompleks koji se u izobilju nalazi u sezamu. Oko 4,5 mg ili 28% od svakodnevno potrebne razine niacina pronaći ćete u samo 100 g sjemena. Niacin pomaže u smanjenju LDL-kolesterola u krvi. Osim toga, povećava aktivnost glavnog neurotransmitera (GABA) u mozgu, što pak pomaže smanjiti tjeskobu i neuroze.

8. Sjemenke sezama su nevjerojatno bogat izvor mnogih esencijalnih minerala. Kalcij, željezo, mangan, cink, magnezij, selen i bakar posebno su koncentrirani u sjemenkama sezama. Mnogi od tih minerala imaju ključnu ulogu u mineralizaciji kostiju, izgradnji crvenih krvnih stanica, sintezi enzima, hormona, kao i reguliranje aktivnosti srčanih i skeletnih mišića.

9. Jedna šaka puna sezama pruža preporučene razine fenolnih antioksidansa, minerala, vitamina i proteina.

Povratak na Net.hr