PROBAVNE SMETNJE

ŠIRI SE POPIS SIMPTOMA ZARAZE KORONAVIRUSOM: Ove četiri tegobe iskusila su uglavnom djeca

Trinaestero od 68 djece, koja su u sveobuhvatnom istraživanju djelovanja COVIDA-19 na najmlađu populaciju, bila zaražena koronavirusom kao simptome su prijavili proljev, povraćanje ili grčeve u trbuhu, a čak 21 dijete je imalo groznicu

Uobičajeni simptomi crijevne viroze ili pokvarenog želuca, poput proljeva, povraćanja ili grčeva u trbuhu kod djece bi mogli biti znak zaraze koronavirusom. Naime, tim znanstvenika na Kraljevskom sveučilištu u Belfastu proučavao je djelovanje COVIDA-19 na djecu te zaključio kako bi i ove tegobe trebalo dodati na popis simptoma, koji u Velikoj Britaniji zasad uključuje vrućicu, kašalj te gubitak mirisa ili okusa, piše BBC.

VIRUS NIKOGA NE ŠTEDI: Djeca mjesecima nose simptome Covida, roditelji očajni: ‘Osip, proljev, umor…ne znamo koliko će ovo trajati’

Česta je i groznica

Znanstvenici su u okviru istraživanja uzeli krv gotovo 1000 djece te u 68 uzoraka otkrili antitijela na koronavirus, što znači da su u nekom trenutku bolovala od COVIDA-19. Polovica djece s antitijelima otkrila je da je imala simptome; najčešće groznicu, koju je prijavilo 21 od 68 djece.

Kašalj je također bio izrazito čest simptom, no njega su prijavljivala i djeca koja nisu imala antitijela, odnosno nisu bila zaražena koronavirusom. Probleme s probavom prijavilo je 13 od 68 pozitivne djece, a gubitak okusa je doživjelo njih šestero. Navodi se kako nijedno dijete nije bilo ozbiljno bolesno, niti je trebalo bolničko liječenje.

OTKRIVEN JOŠ JEDAN SIMPTOM COVIDA-19: Posve je drugačiji od ostalih, a najčešće se javlja kod djece

Porast broja simptomatskih slučajeva

“Srećom, znamo da većina djece koja se zaraze virusom neće biti jako bolesna, ali još uvijek ne znamo koliko ga mogu širiti”, rekao je jedan od voditelja studije, doktor Tom Waterfield.

Pri testiranju djece koja su imala vrućicu kašalj ili gubitak mirisa i okusa, otkriveno je 76 posto simptomatskih slučajeva zaraze, no kada im se pridodaju i djeca s probavnim smetnjama ta se brojka penje na čak 97 posto.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr