Play ponuda

DOKTOR UPOZORAVA / Šire se prehlada i gripa, a svi čine istu pogrešku: 'Ne liječite se ovime, izaziva ovisnost i samo prikriva simptome!'

Foto: Shutterstock

Diljem Hrvatske su brojni domovi zdravlja puni pacijenata koji su se javili sa simptomima gripe

1.3.2023.
13:33
Shutterstock
Play ponuda

Ambulante i čekaonice u domovima zdravlja krcate su pacijentima koji se žale na simptome prehlade i gripe, a kako ističu, u odnosu na prethodne godine, tegobe su nešto jače. Tome je, po njihovu mišljenju, pridonijelo to što smo tijekom korone gotovo tri godine nosili maske i nismo imali prilike na prirodan način razvijati imunitet.

Ne smijete se sami liječiti

Liječnici ističu da se ni kod blage prehlade ne trebate sami liječiti te da čak i neki preparati koji se mogu kupiti bez recepta, a trebali bi pomoći kod ovih stanja, zapravo nanose više štete nego koristi.

Otorinolaringolog Vladimir Zajcev upozorio je na jednu od najopasnijih pogrešaka u liječenju obične prehlade.

Po riječima stručnjaka, najčešća pogreška kućne terapije je upotreba vazokonstriktornih lijekova. Činjenica je da mnogi sprejevi za nos zapravo nisu toliko efikasni u borbi protiv prehlade, većina njih samo privremeno otklanja simptome, ali doprinose razvoju ovisnosti od koje se nije tako lako osloboditi.

Izvor: Shutterstock

Obratite se liječniku

"Ovo je simptomatska terapija", rekao je liječnik za srpske medije i dodao da je efikasnije obratiti se liječniku koji će procijeniti koja terapija je odgovarajuća.

Doktor je također dodao da curenje iz nosa koje traje više od dva tjedna može ukazati na razvoj kroničnog vazomotornog rinitisa, zbog čega je važno obratiti se liječniku.

Play ponuda
Izvor: Shutterstock