ZVUČI OPAKO

SINDROM KANABINOIDNE HIPEREMEZE: Što trebate znati o ovoj bolesti povezanoj s prekomjernim uživanjem marihuane

Bolnice u američkim saveznim državama gdje je legalizirana marihuana bolježe blagi porast pacijenata koji pokazuju simptome bolesti vezane uz marihuanu koje je poznato kao sindrom kanabinoidne hiperemeze (CHS). No, to stanje nije novo niti posebno učestalo.

Vjeruje se da je CHS povezan s teškom, dugoročnom upotrebom kanabisa, a karakteriziraju ga simptomi kao što su bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje.

Stanje su prvi dokumentirali australski istraživači u studiji iz 2004. godine, koja je objavljena u časopisu Gut. Oni su se bavili stanjem 19 pacijenata, koji su “identificirani s kroničnim konzumiranjem kanabisa i cikličkom bolesti povraćanja”. Otkrili su da su se svim pacijentima, osim u sedam slučajeva, simptomi povukli kada su prestali koristiti kanabis.

Također izgleda da se simptomi povlače kada se pacijenti s CHS-om istuširaju vrućom vodom, što je očito jedan od načina da neki liječnici zapravo mogu prepoznati bolest.

ČESTA KOMBINACIJA: Što se događa vašem mozgu kada ste istovremeno pijani i napušeni

Dr. Kennon Heard, toksikolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta, kaže da o CHS-u nije poznato puno toga, kako ni o vrsti korisnika marihuane kod kojih će se najvjerojatnije razviti to stanje.

Tijelo se prilagođava

“Na temelju činjenice da se obično pojavljuje kod ljudi koji su često teški korisnici, ali i onog što vidimo s drugim drogama, često se živčani sustav mijenja kao odgovor na tu stalnu stimulaciju iz aktivnih kemijskih spojeva u drogi. To je nešto što možete vidjeti kod nekog tko postaje ovisan o opijatima ili alkoholu, na primjer, a kad ste izloženi velikim količinama droge tijekom dugog vremenskog razdoblja, vaše tijelo se prilagođava na to”, kaže.

“A onda te adaptacije vjerojatno mogu izazvati učinke kakve vidimo. Trenutno sada nemamo zaista nikakve dobre znanstvene podatke koji bi objasnili što su točno te prilagodbe. A željeli bismo dobiti više informacija, jer to će nam pomoći da shvatimo uzrok ove bolesti, a potencijalno čak i neke druge terapeutske načine na koje se mogu koristiti kanabinoidi”, zaključio je.

DO SADA SU SVI PRIČALI DA JE OBRNUTO: Marihuana može liječiti ovisnost o teškim drogama!

‘Relativno rijetko stanje’

Dio razloga zašto postoje tek ograničene informacije o CHS-u je činjenica da postoji tek nekoliko slučajeva bolesti. Heard je u studiji objavljenoj 2015. godine u časopisu Academic Emergency Medicine naveo da je “CHS je relativno rijetko stanje”, iako je čak i napomenuo da se u Coloradu broj slučajeva udvostručio nakon 2009.

Prije legalizacije istraživači su identificirali 41 slučaj CHS-a od ukupnog broja od 113.000 slučajeva koje su obradile hitne širom države. Nakon što je marihuana legalizirana, bolnice su prijavile 87 slučajeva CHS-a u ukupno 125.000 hitnih intervencija.

KANABIS PO SPOLOVIMA: Marihuana na muškarce po jednom pitanju djeluje znatno jače nego na žene

S druge strane, stručnajci tvrde da bi bolest mogla biti i kudikamo raširenija od trenutnih procjena jer CHS nije široko poznat u medicinskoj zajednici.

Dobra vijest je da CHS nije opasan po život i općenito nestaje čim se prestane pušiti marihuana.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr