OSLUŠKUJTE TIJELO

SIMPTOMI COVIDA-19 KOJI NISU TOLIKO OČITI I MOGLI BI VAM PROMAKNUTI: Pomalo iznenađujuće, nemaju nikakve veze s plućima

Možete očekivati vrućicu ili kašalj, no neke rane simptome covida-19 mogli biste zamijeniti s nečim drugim

Dok se poprilično lagano zaraziti koronavirusom, prepoznavanje bolesti može biti otežano zbog nekih simptoma koji se preklapaju s drugim bolestima. Simptomi su ponekad toliko slični sezonskim alergijama i gripi da je bez testiranja teško utvrditi bolujete li od covida-19.

No, prema istraživanju postoji nekoliko simptoma koji bi vam lako mogli promaknuti, ali i ukazati na to da ste se zarazili koronavirusom.

SIMPTOMI COVIDA-19 SE NAJČEŠĆE JAVLJAJU OVIM REDOSLIJEDOM: Samo jedan ključni detalj razlikuje ovaj virus od gripe

Naizgled bezazleni simptomi mogli bi biti važni početni znakovi upozorenja o zarazi, a uopće nisu povezani s plućima. “Moguće je da mnogi zaraženi ne znaju da imaju koronavirus jer se trenutačni testovi baziraju samo na respiratorne simptome”, rekao je autor studije dr. Alexander Podboy.

Evo na koje biste simptome trebali pripaziti.

Bol u trbuhu

Ovisno o tome koliko je vaš probavni trakt osjetljiv, bolove u trbuhu biste lako mogli previdjeti kao relativno normalnu pojavu. Osobe zaražene koronavirusom mogu imati probavne smetnje poput povraćanja i proljeva, a mogu osjetiti i blage bolove koje nije tako lako prepoznati kao simptom covida-19.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Gastroenterology u travnju, 32 posto zaraženih koronavirusom imalo je želučane probleme, a većina ih je opisala kao blage.

Alexander Podboy ističe kako simptomi covida-19 vjerojatno nisu samo respiratorni poput kašlja. “Trećina pacijenata koje smo proučavali imala je gastrointestinalne simptome”, rekao je autor studije.

Infekcija oka

Ako primijetite da vam je oko nadraženo, to bi mogao biti još jedan znak da je koronavirus već u vašem tijelu. Naime, prema studiji objavljenoj u JAMA Ophathalmology stanja poput kemoze (oticanje prozirne opne oka) i epifore (pretjerano suzenje) primijećena su kod više od 30 posto pacijenata u kineskoj bolnici.

Druga je studija pokazala da se konjuktivitis pojavio kod tri posto zaraženih koronavirusom.

Zbunjenost ili ‘magla u glavi’

Nedostatak jasnoće u glavi možda ćete pripisati propuštanju ispijanja jutarnje kave ili stresu koji je donijela 2020. godina, no sve više istraživanja pokazuje da covid-19 može imati i neurološke učinke, odnosno izaziva zbunjenost, privremeni gubitak pamćenja i nemogućnost koncentriranja.

ShutterstockFoto: Shutterstock

SVE VIŠE OBOLJELIH IMA OVE NETIPIČNE SIMPTOME: Zbunjenost, napadaji, udari… Koronavirus utječe na mozak više nego što se mislilo

Istraživanje koje je proveo Northwestern Medicine pokazuje da je čak 82 posto pacijenata hospitaliziranih s koronavirusom iskusilo neurološke simptome.

Umor

Slabost ili umor prisutni su kod mnogih tijekom pandemije, no također mogu biti simptomi koronavirusa. Naime, prema jednom istraživanju čak 68,3 posto oboljelih od covida-19 istaknulo je umor kao glavni simptom bolesti, piše BestLife.

Povratak na Net.hr