Znanstvenici shvatili kako se točno širi rak

Kobna ‘igra potjere’ između kancerogenih i zdravih stanica glavna je karakteristika procesa metastaze.

Mehanizam koji stanice koriste da bi se grupirale i kretale po tijelu – svojevrsna potjera – prvi je opis širenja stanica raka, objavili su znanstvenici s University College London (UCL).

Studija objavljena u Nature Cell Biology fokusirala se na proces koji se zbiva između stanice raka i zdravih stanica, odnosno što se točno događa da se maligne stanice počnu seliti po tijelu u procesu metastaze.

Znanstvenici znaju da stanice raka ‘regrutiraju’ zdrave stanice i koriste ih kako bi se širile na udaljene dijelove tijela. No, kako se točno ovaj proces odvija i kako bi se mogao kontrolirati, odnosno koje bi terapije bile učinkovite protiv raka, još uvijek nije poznato.

Što se ipak zna?

Međutim, koristeći embrijske stanice riba i žaba koje su po pitanju invazivnosti slične stanicama raka i druge embrijske stanice, znanstvenici s UCL-a počeli su shvaćati ovaj proces.

Ustanovili su da invazivne stanice embrija smještene uz obične stanice doživljavaju dramatičnu transformaciju i kreću u potjeru. Istovremeno, obične, zdrave stanice ‘bježe’. Ova potjera ovisi o malim molekulama koje privlače stanice embrija, a njih proizvode baš stanice koje bježe.

Autori vjeruju da se vrlo sličan proces odvija između stanica raka i zdravih stanica, te da na taj način dolazi do metastaza. Zdrave stanice pokušavaju pobjeći, ali ih prate maligne stanice jer zdrave stanice proizvode i tvar koja privlači stanice raka.

Dr. Roberto Mayor, voditelj ove studije, kaže: ‘Koristimo analogiju magarca i mrkve kako bismo objasnili ovo ponašanje. Magarac ide za mrkvom, ali mrkva se odmiče. Ovo saznanje otvara mogućnost alternativnih metoda liječenja. Terapija bi trebala djelovati na interakciju između malignih i zdravih stanica kako bi se spriječilo širenje raka i sekundarni tumori.’

Većina smrti povezanih s rakom posljedica su metastaziranja na vitalne organe, kao što su pluća i mozak, a ne pojave prvotnog tumora.

Povratak na Net.hr