TKO BI REKAO?

SEKS VRAĆA VJERU U BOGA: Zbog ‘hormona sreće’ muškarci odjednom postaju religiozniji

Izgleda da muškarci koji se više seksaju češće vjeruju u boga od onih za koje je ‘čudo’ ako se uopće završe u krevetu sa ženom.

Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Duke u Americi pokazalo je da uživanje u seksu potiče duhovnost pa čak i religiozna uvjerenja.

Kakve to ima veze jedno sa drugim? Pa, jednom rečju – oksitocin.

“Hormon ljubavi” koji se, između ostalog, oslobađa i tijekom seksualnog odnosa utječe na muškarce i na razini koja nam do sada nije padala na pamet.

U istraživanju muškarci su primali doze umjetnog oksitocina, a zatim su odgovarali na određena pitanja kojima se procjenjivao stupanj njihove religioznosti i altruizma.

Ispostavilo se da nakon doze oksitocina, muškarci “ekspresno” postaju religiozniji, ali i manje sebični, brižniji i dobronamjerniji prema ljudima oko sebe.

MOĆNI OKSITOCIN: Hormon ljubavi koji ‘odlučuje’ hoće li par ostati zajedno, nakon rođenja djeteta

Pojačivač pozitivnih emocija

Ovaj hormon općenito pojačava pozitivne emocije – bliskost, ljubav, nadu, smirenost, zahvalnost…

Oksitocin se prirodno izlučuje tijekom poroda, dojenja i seksa.

U ovoj studiji oksitocin je davan muškarcima i ispostavilo se da se njihova duhovna strana nakon toga “budi”, a taj efekt traje oko tjedan dana.

Jednoj skupini ispitanika davan je placebo, a drugoj sintetički oksitocin i ispostavilo se da muškarci iz grupe koja je primala oksitocin, nakon doze hormona ljubavi, odjednom počinju isticati duhovnost kao važni dio života iako su na početku istraživanja izjavili da nisu vjernici.

OSLOBAĐAJU SE DOPAMIN I OKSITOCIN: Parovi koji ovo čine seksaju se 67 posto češće!

Utječe na naš doživljaj svijeta

Osim toga, nakon uzimanja oksitocina počeli su iskazivati i veću brigu za druge, a pojačao im se i osjećaj zajedništva.

Žene prirodno proizvode više oksitocina nego muškarci i zbog toga je ovo istraživanje bilo usmjereno na ispitanike muškog spola.

“Duhovnost je složena i na nju utječu brojni faktori”, kaže voditeljica studije, socijalna psihologinja Patty Van Cappellen. “Ova studija je pokazala da hormon sreće zaista utječe na naša uvjerenja i naš doživljaj svijeta”.

ČUDESNI OKSITOCIN: Pod stresom ste? Mazite ljubimca, kažu psiholozi

Povratak na Net.hr