Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Sedam poznatih namirnica koje su otrov za tijelo

Možete li zamisliti život bez industrijski prerađene hrane? Da jedete samo svježe namirnice i obroke koje ste sami spremili? Ta promjena zahtijeva nešto truda, no rezultati nadmašuju svaku štetu nastalu zbog gubitka vremena. Za početak barem pokušajte izbaciti najgore među lošim proizvodima.

1. Pileći kroketi i slična pržena hrana

Čak i da je riječ o pravom mesu, ono bi nakon ovakve pripreme bilo puno ulja i konzervansa. No, u većini slučajeva u kroketima raznih vrsta, bili oni pileći, riblji ili tko zna kakvi, nema puno čistog mesa.

2. Kokice u pakiranju za mikrovalnu

Ovdje nije problem u kokicama nego u vrećici. Ambalaža je puna perfluorooktanoične kiseline (PFOA) koja se povezuje s neplodnošću. Ona prelazi na kokice, a zatim u vas. Što je najgore, ove kemikalije u tijelu ostaju godinama i nakupljaju se. Poznato je da uzrokuju i rak jetre, testisa i gušterače kod laboratorijskih životinja. Znanstvenici se boje da bi slični rezultati mogli biti i kod ljudi.

3. Margarin

Nutricionistkinja Jennifer K. Nelson iz Klinike Mayo kaže da transmasne kiseline iz očvrsnite biljne masti koja je industrijski prerađena, kao što je margarin, povećavaju rizik od srčanih bolesti, povisuju razinu kolesterola, a uspješno snižavaju i razinu dobrog kolesterola. Tu je i povišen rizik od moždanog udara i dijabetesa tip 2.

4. Rajčica u konzervi

I ovdje, kao i kod kokica, nije problem u sadržaju, nego u ambalaži. Profesor dr. Frederick vom Saal sa Sveučilišta Missouri potvrdio je da konzerve sadrže bisphenol-A, odnosno BPA. BPA je povezan sa srčanim bolestima, dijabetesom i pretilosti. ‘Jednom litrom konzervirane rajčice možete unijeti 50 mikrograma BPA, a ta će količina utjecati na ljude, posebno na mlade’, rekao je dr. Saal. Radije kupujte rajčice u staklenoj ambalaži.

5. Gotovi umaci za salatu

Gotovi umaci za salatu sadrže puno šećera i konzervansa, a oni s manje masti čak imaju i više štetnih tvari, primjerice visokofruktozni kukuruzni sirup koji dokazano deblja brže nego obični šećer. Razloga da ih kupujete zapravo i nema jer ih svatko može napraviti vrlo brzo kod kuće.

6. Energetske pločice

Ovdje nije riječ o zdravom proizvodu nego o slatkišima. Osim uobičajenih sastojaka koji naglo povisuju razinu šećera u krvi i opterećuju gušteraču, tu su i kalorije koje debljaju.

7. Neorganski uzgojene jabuke

Iako jabuke same po sebi spadaju među visokovrijedne zdrave namirnice, moderno voćarstvo koristi velike količine kemikalija. Zbog količine pesticida u njima, jabuke su godinama među 12 najgorih plodova na listi Environmental Working Group’s ‘Dirty Dozen’. Za uzgoj jabuka koristi se i pesticid pod imenom Paraquat, odnosno Gramoxone. To je jedan od najčešće upotrebljavanih pesticida na svijetu iako trovanje Paraquatom sa sobom nosi ozbiljne zdravstvene rizike – bilo da ga progutate ili udišete – uključujući i zakazivanje jetre, bubrega i srca, poručuju iz američke Agencije za prevenciju i kontrolu bolesti CDC.

Povratak na Net.hr