Zašto tako često nailazimo na kontradiktorne savjete o zdravoj prehrani? Ponekad je riječ o reakciji određenog lobija koji svojim istraživanjem želi pobiti prethodno istraživanje koje je ocrnilo njihov proizvod, ponekad je riječ o površnom čitanju teksta i bombastičnom naslovu koji nema veze sa sadržajem (čokolada u naslovu najčešće se odnosi na sastojke kakaa, a ne na zašećereni masni proizvod koji slasno gutate), a ponekad je riječ o nedovoljnoj spoznaji samih znanstvenika.
Primjerice, već par godina jaja su 'pomilovana' i promoviraju se kao odlična hrana. No, prije par tjedana kanadsko istraživanje pokazalo je da su žumanjci pogubni za srce i arterije gotovo kao i cigarete. Britanska nutricionistkinja Amanda Ursell kaže: 'Svako malo čujemo da je nešto loše za nas, a onda da je ta ista hrana dobra. Jaja me ne zabrinjavaju previše.'
Koliko su se često savjeti o hrani mijenjali u posljednjih desetak godina
Jaja
1990: Vodeći znanstvenici upozoravaju na visoku koncentraciju kolesterola u jajima, pa prosječna konzumacija jaja pada na dva do tri tjedno.
2009: Stručnjaci su otkrili da kolesterol u hrani ima mali učinak na razinu kolesterola u krvi većine ljudi.
2012: Kanadski znanstvenici vraćaju nas opet na staro i tvrde da su dva žumanjka tjedno opasna za arterije koliko i pušenje. Većina stručnjaka s njima se ne slaže.
Gorka čokolada
2011: Gorka čokolada s velikim udjelom kakaa sadrži snažne antioksidanse koji djeluju protiv raka i štite krvožilni sustav.
2012: Oni koji jedu gorku čokoladu par puta tjedno vitkiji su od onih koji je jedu tek povremeno, piše u američkoj studiji iz ožujka.
2012: Europsko istraživanje pokazuje da se klonimo čokolade jer zbog velike kalorijske vrijednosti i masnoća pridonosi pojavi pretilosti.
Kobasice
2011: Razina soli u kobasicama može potaknuti razvoj visokog krvnog tlaka, moždanog udara i srčanih bolesti, upozoravaju aktivisti.
2012: Konzumacija kobasice ili slanine tri puta tjedno može povećati rizik od raka gušterače.
2012: Stručnjaci tvrde da su i zasićene masnoće zdrave ako odaberete kobasice s najmanje 85 posto čistog mesa.
Crno vino
2001: Londonski znanstvenici kažu da crno vino može zaštititi srce, čini se da arterije održavaju prohodnima.
2011: Crveno vino može stimulirati rast zdravih bakterija u crijevima, pokazuje istraživanje iz SAD-a.
2012: Samo jedna čaša vina dnevno povećava rizik od raka dojke, kažu istraživači u Njemačkoj i Italiji.
Bijeli kruh
1950: Bijeli kruh obogaćen vitaminima i mineralima ima dva puta više kalcija nego većina integralnih peciva.
2007: Znanstvenici sa Sveučilišta Virginia kažu da bijeli kruh ne deblja i da ugljikohidrati 'nisu neprijatelji'.
2012: Harvardski istraživači tvrde da samo jedna kriška dnevno može značajno povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Crveno meso
2006: Crveno meso povezano je s rakom dojke kod starijih žena, a u drugom istraživanju 2007. s rakom crijeva.
2010: Konzumacija crvenog mesa povezana je s većim rizikom od srčanih bolesti, tvrdi se u američkoj zdravstvenoj studiji.
2011: Moderna poljoprivreda je smanjila razinu masnoća i stvara meso obogaćeno vitalnim hranjivim tvarima, poput željeza, kaže British Nutrition Foundation.
Orašasti plodovi
1999: Orašasti plodovi mogu povećati rizik od srčanog udara zbog visokog sadržaja masti, pokazuje studija iz Iowe.
2011: Bademi sadrže 20 posto manje kalorija nego što se prije vjerovalo i ne štete srcu, pokazuje američko istraživanje.
2012: Paketić oraha dnevno može značajno poboljšati kvalitetu sperme i može povećati plodnost, kažu američki znanstvenici.
Grožđe
2008: Uzorci uzeti iz supermarketa diljem Europe pokazuju da i grožđe ima opasne razine pesticida.
2011: Grožđe može ublažiti bolesti jetre, navodi se u studiji provedenoj na Sveučilištu u Queenslandu.
2012: Grožđe je bogato vitaminima A, C, B6, folnom kiselinom i mineralima koji će vam pomoći izgledati mlađe, kažu britanski stručnjaci.
Kava
1980: Američke studije pokazuju da kava povećava rizik od raka gušterače.
2007: Pregled 66 kliničkih ispitivanja potvrđuje da kava nije kancerogena.
2012: Nova knjiga Kava je dobra za vas pokazuje da je ova popularna tekućina dobro sredstvo za prevenciju raka i srčanih bolesti.
Krumpir
2002: Atkinsova dijeta postaje hit, te se širi vijest da je smanjivanje unosa hrane bogate ugljikohidratima, kao što su krumpiri, ključ za gubitak težine.
2009: Krumpiri su veoma bogati vitaminom B6 koji pomaže u borbi protiv stresa, pokazuje europska studija.
2011: Dvije porcije kuhanog krumpira na dan mogu sniziti krvni tlak, pokazuje američka studija.