DRUŠTVENE MREŽE

SATIMA VISITE NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU? Ovo istraživanje o njihovom utjecaju na mentalno zdravlje biste morali pročitati

Četiri od pet majpopularnijih oblika društvenih medija štetni su po mentalno zdravlje mladih ljudi, a najgori je Instagram, pokazali su rezultati istraživanja dvije zdravstvene organizacije.

Instagram ima najnegativniji utjecaj na mentalno zdravlje mladih ljudi, pokazalo je istraživanje provedeno nad gotovo 1.500 ispitanika u dobi između 14 i 24 godine. Optužuje ga se za produbljivanje osjećaja neadekvatnosti i tjeskobe kod mladih ljudi, prenosi Guardian.

Istraživanje, objavljeno u petak, zaključilo je kako su Facebook, Snapchat i Twitter isto tako štetni. Jedino je za YouTube zaključeno da ima pozitivan učinak.

Gore navedene četiri platforme imaju negativan učinak jer mogu pogoršati mišljenje o vlastitom tijelu kod djece i mladih ljudi, te dovesti do problema sa snom, kao i osjećaja tjeskobe, depresije i usamljenosti, rekli su sudionici.

Najgore su slikovne platforme

“Zanimljivo je vidjeti da su Instagram i Snapchat najgori za mentalno zdravlje. Obje ove platforme izrazito su fokusirane na slike a izgleda da upravo to najviše stvara osjećaje neadekvatnosti i tjeskobe kod mladih ljudi”, rekla je Shirley Cramer, direktorica Kraljevskog društva za javno zdravstvo, koje je provelo istraživanje u suradnji s Pokretom za zdravlje mladih.

Cramer zahtijeva čvrste mjere “kako bi društveni mediji postali manje divlji zapad kada je u pitanju zdravlje mladih ljudi”.

Tvrtke koje vode društene medije morale bi uvesti pop-up slike kojima bi upozoravali korisnike da ih predugo koriste, dok bi Instagram i slične platforme trebali upozoravati korisnike kada su objavljene fotografije digitalno prerađene, rekla je Cramer.

Posljedice cyberbullynga mogu biti fatalneFoto: pecaphoto77/Thinkstock

‘Ne krivite medije za poruku’

No vodeći britanski psihijatri kažu kako su rezultati istraživanja prejednostavni te da nepošteno okrivljuju društvene medije za kompleksne razloge zašto mentalno zdravlje tako velikog broja mladih ljudi pati.

Sreća nije cilj nego način života: 17 lakih trikova kako u novoj 2017. odagnati stres i privući zadovoljstvo

“Siguran sam i da društveni mediji imaju svoju ulogu u nedostatku osjećaja sreće među mladim ljudima, no imi imaji i dobrih strana jednako kao i loših… moramo učiti djecu kako da se suočavaju sa svim aspektima društvenih medija, i dobrim i lošim, kako bi ih pripremili za sve digitaliziraniji svijet. Postoji stvarna opasnost u krivljenju medija za poruku”, rekao je profesor Simon Wessely, predsjednik Kraljevskog koledža psihijatara.

Neki roditelji i stručnjaci za mentalno zdravlje boje se kako bi platforme poput Instagrama mogle učiniti da se mladi koristnici osjećaju zabrinuto i neadekvatno nakon negativnih komentara o njihovom izgledu, ili zbog konstantnog potsjećanja na tulume na koje nisu bili pozvani, iako su svi njihovi prijatelji bili.

Britanski ministar zdravstva upozorio je društvene medije i IT firme da bi ih mogle pogoditi sankcije ako ne naprave više u borbi protiv sextinga, cyberbullyinga i trolanja mladih korisnika.

Povratak na Net.hr