Iako su utvrdili postojanje veze pusenje i gubitka kromosoma znanstvenici nisu sigurni kako je gubitak kromosoma Y u krvnim stanicama povezan s razvojem karcinoma, a jedna mogucnost je da imunosne stanice u krvi koje su izgubile svoje kromosome Y imaju umanjenu sposobnost borbe protiv stanica raka.

Prema istrazivanju objavljenom u casopisu Science, znanstvenici sa svedskog Uppsala sveucilista otkrili su da kromosomi Y, koji su vazni za spolno odredenje i proizvodnju spermija, cesce nestanu iz krvnih stanica pusaca nego muskaraca koji nisu nikad pusili ili onih koji su prestali pusiti.

S obzirom na to da samo muskarci imaju kromosome Y otkrice nudi moguci odgovor zasto je pusenje veci faktor rizika za karcinome kod muskaraca nego kod zena.

"Postoji korelacija izmedu ucestalog rizika kao sto je pusenje koji se moze izbjeci i najcesce ljudske mutacije - gubitka kromosoma Y", kaze znanstvenik Jan Dumanski sa sveucilista Uppsala koji je radio na istrazivanju.

"To... dijelom moze objasniti zasto muskarci u vecini imaju kraci zivotni vijek od zena i zasto je pusenje opasnije za muskarce."

Osim raka pluca koji je izazvan pusenjem i cesto je fatalan, pusenje je poznato kao znacajni faktor rizika kod niza ozbiljnih bolesti.

Pusenje je medu uzrocima prijevremene smrti od kronicnih bolesti poput srcanih udara, mozdanih udara i povisenog krvnog tlaka, koji se mogu sprijeciti, vodeci uzrok na svijetu.

Epidemioloski podaci pokazuju da muski pusaci imaju veci rizik razvoja drugih vrsta karcinoma u odnosu na zene koje puse.

Tim je analizirao podatke o vise od sest tisuca muskaraca uzimajuci u obzir njihovu dob, navike vjezbanja, razinu kolesterola, obrazovni status, unos alkohola i mnoge druge zdravstvene faktore.

Otkrili su da kod pusaca gubitak kromosoma Y ovisi o intenzitetu pusenja sto znaci da su muskarci koji su vise pusili gubili vise kromosoma i da su neki muskarci koji su prestali pustiti povratili kromosome Y.

Lars Forsberg, koji je radio na istrazivanju, kaze kako ono sugerira da gubitak kromosoma Y zbog pusenja moze biti reverzibilan.

"To bi otkrice moglo bi motivirati pusace da prestanu pusiti", kazao je.