TESTOSTERON JE KRIV ZA SVE

SAMO PROBAJTE RIJEŠITI ZAGONETKU: Znanost je potvrdila – muškarci ne mogu koristiti ‘obje glave’ istodobno

Lizalica i žvaka zajedno koštaju jednu kunu i deset lipa. Lizalica je kunu skuplja od žvake. Koliko košta žvaka? Ako ste muškarac i odgovorili ste 10 lipa – za vaš pogrešan odgovor vjerojatno je kriv višak testosterona.

Što je veća razina testosterona, to su muškarci skloniji tome da prvo djeluju, a potom razmisle-, pokazalo je istraživanje.

Muškarci koji su dobili dozu testosterona nisu razmislili o rezultatu odnosno stručnim rječnikom, nakon što su dobili dozu testosterona, smanjila se “kognitivna refleksija”. Ako im je prva, instinktivna reakcija imala smisla, nisu ju uopće provjeravali.

Nakon što su ispitanicma dali testosteron, ispitali su njihovu sposobnost rješavanja logičkih zadataka, primjerice pitalice s početka teksta.

Brzom provjerom lako se ustanovi da žvaka ne može koštati 10 lipa jer bi onda (kunu skuplja) lizalica stajala kunu i deset lipa, pa bi zbroj bio kunu i 20 lipa (dakle lizalica stoji 1,05 , a žvaka 0,0 5)

Muškarci koji su dobili testosrom u 20 posto više slučajeva odgovorili su pogrešno, iako nisu bili ograničeni vremenom.

“Skupina koja je dobila testosteron je ishitreno odgovarala na zagonetke, a njihov inicijalni odgovor bio je pogrešan. Vjerujemo da je za to zaslužno veće samopuzdanje koje je posljedica testosterona”, objasnio je za Psyorg voditelj studije Colin Camerer.

Povratak na Net.hr