DA NE POVJERUJETE

SAMO JEDNA ŠALICA ČINI ČUDA ZA VAŠE ZDRAVLJE: Ovih 7 činjenica o kavi natjerat će vas da si odmah skuhate jednu

Beethoven je svakoga dana pio kavu od 60 zrnaca, dok je Voltaire pio do 50 šalica dnevno i doživio 83 godine. Možda ovisnost o kavi i nije tako loša?!

Blagodati kave na ljudski organizam doista su mnogobrojne. Ovo je sedam ključnih razloga zašto biste si trebali pripremiti šalicu ovog čarobnog napitka upravo sada:

Povećava učinkovitost mozga

Nije tajna da kava pojačava pažnju, budnost i koncentraciju, ali to nije sve. Kava s dodanim šećerom može vas na neko vrijeme pretvoriti u malog genija jer kombinacija kofeina i glukoze aktivira određene dijelove mozga. Međutim, nikada nemojte piti kavu na prazan želudac jer će to učiniti upravo suprotno.

Povisuje krvni tlak

Mala šalica kave može se boriti s hipotenzijskim epizodama, situacijom u kojoj je krvni tlak prenizak. No, to se ne preporučuje za osobe koje pokazuju znakove tahikardije i imaju visoku pulsnu stopu nakon pijenja kave. S druge strane, patite li od visokog tlaka, kava za vas nije zabranjena jer se tijelo navikava na kofein i prestaje reagirati na njega povišenjem krvnog tlaka nakon nekog vremena.

Jača imunitet

Prema znanstvenicima iz nekoliko zemalja, kava smanjuje rizik od prerane smrti. Što više šalica kave pijete dnevno, to je manji rizik. To je zato što kava mijenja vaš imunološki sustav, čineći ga jačim i zdravijim. Također poboljšava vašu jetru, srce i probavni sustav. Ipak, pokušajte se držati prirodne svježe mljevene kave – instant kava sadrži manje hranjivih tvari i više kemijskih aditiva koji oštećuju probavne organe.

Liječi glavobolju

Kofein koji se nalazi u prirodnoj kavi može izliječiti glavobolje i migrene. Ali još uvijek je neusporediv s lijekovima protiv bolova. Potonji su učinkovitiji jer često sadrže kofein, što povećava učinkovitost svih ostalih komponenti za 40 posto.

KAVA JE ELIKSIR ŽIVOTA: Nakon ovog otkrića pit ćete je još više, evo kako djeluje na zdravlje

OVE ČINJENICE O OMILJENOM NAPITKU MOŽDA NISTE ZNALI: Kava s produženim djelovanjem. Što je to?

Umanjuje stres i depresiju

Kava djeluje dobro kao antistresna tvar zbog oslobađanja dopamina i serotonina, što pokreće dobro raspoloženje. Jedna šalica, ili čak samo miris kave, može umiriti živce. Štoviše, kofein je jedan od najčešćih stimulansa središnjeg živčanog sustava, a njegova stalna stimulacija prevenira depresiju. Zanimljivo je da samo kofein koji se nalazi u kavi ima taj učinak, za razliku od kofeina koji se nalazi u čaju, gaziranim sokovima ili čokoladi.

Poboljšava pamćenje

Stimulatori i neuromediatori dobiveni iz kave ne samo da potiču vaše raspoloženje i produktivnost, već i poboljšavaju vašu memoriju. Naravno, ovo se odnosi samo na kratkotrajno pamćenje, ali i to je dovoljno dobro jer se svi podaci početno pohranjuju kao kratkotrajna memorija, a samo sat vremena kasnije ulazi u dugotrajnu memoriju pod određenim okolnostima.

Skida kilograme

Konačno, vaši snovi o gubitku težine mogu se ostvariti. Kava vam može pomoći da izgubite višak težine. Kada je razina hormona leptina niska, vaše tijelo počinje pohranjivati masnoće i povećavati težinu. Kava, međutim, povećava razinu hormona u vašem tijelu. To je razlog zašto kavopijama treba dulje da se udebljaju, a vježbanje donosi više rezultata.

Povratak na Net.hr