Šaka borovnica produžuje život

Mogu li borovnice produžiti životni vijek? Pojedete li dnevno zdjelicu borovnica, to će vas zaštititi od pretilosti, srčanih bolesti i dijabetesa.

8.11.2013.
10:59
VOYO logo

Zdjela šumskih borovnica na dan može štititi od niza zdravstvenih problema, uključujući pretilost, bolesti srca i dijabetes.

Redovita konzumacija navedene količine bobica duže od osam tjedana može poboljšati ili spriječiti metabolički sindrom, kažu znanstvenici. Metabolički sindrom je medicinski izraz za kombinaciju simptoma dijabetesa, visokog krvnog tlaka i pretilosti. Sve to povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dijabetes, i visok krvni tlak, i pretilost mogu oštetiti krvne žile, ali osobito je opasno ako su prisutni istovremeno.

Bobice su bogate polifenolima - antioksidansima koji štite stanice srca i pomažu u snižavanju krvnog tlaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni mogu pomoći u smanjenju oštećenja stijenke krvnih žila i smanjivanju intolerancije glukoze – viška šećera u krvi koji može dovesti do dijabetesa.

Navedena studija objavljena je u stručnom časopisu Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, a testovi su izvođeni na pretilim štakorima koji su dobivali borovnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su otkrili da je ovakva prehrana utjecala na opuštanje krvnih žila, što ima velik utjecaj na cirkulaciju i krvni tlak.

Jedna od autorica studije Dorothy Klimis-Zacas, profesorica nutricionizma na Sveučilištu Maine, rekla je: 'Metabolički sindrom je skupina rizičnih faktora u koje spada i pretilost, hipertenzija (visok krvni tlak), upale, povišen kolesterol, intolerancije glukoze, inzulinska rezistencija i endotelne disfunkcije. Mnoge tvari koje se nalaze u hrani mogu spriječiti metabolički sindrom, čime se smanjuje potreba za lijekovima i medicinskom intervencijom.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da su prethodna istraživanja već pokazala prednosti polifenolima bogatih šumskih borovnica i njihovo ljekovito djelovanje na srce.

Profesorica Klimis-Zacas je objasnila da konzumacija šumskih borovnica dugoročno može normalizirati upalne procese i poboljšati funkciju endotela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u tom slučaju je najbolje jesti sirove bobice. Prethodna su istraživanja pokazala da je kuhanje i pečenje za petinu smanjilo njihova hranjiva (udio polifenola) i ljekovita svojstva.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo