Ali ne morate ga se odreći

RISKIRATE, A TO NI NE ZNATE: Vaše omiljeno piće može ugroziti bubrege, srce i povećati rizik od moždanog udara

Ima li boljeg osvježenja od ledenog čaja u sparnim i vrućim ljetnim danima? Mnogima nema, ali ipak treba pripaziti jer se mogu pojaviti neke neželjene i ozbiljne posljedice za zdravlje.

Little Things otkriva pet stvari koje vam mogu naštetiti kada je u pitanju ispijanje ledenog čaja.

Bubrezi

Nedavno su muškarcu iz Arkansasa otkazali bubrezi jer je svakodnevno pio litre ledenog čaja. Naime, crni čaj sadrži kemijski spoj koji može uzrokovati bubrežne kamence ili čak zatajenje bubrega ukoliko se konzumira u prevelikim količinama.

OPREZNO S LEDENIM ČAJEM Otkazali mu bubrezi jer je pio 4 litre ledenog čaja na dan

Dijabetes

Jedna od čestih pogrešaka koju ljudi čine je da zamijena slatke nezdrave napitke zdravijim ledenim čajem. Pri tom ne obraćaju pažnju koliko je u njemu umjetnih zaslađivača. Stručnjaci savjetuju da obratite pažnju koliko se šećera nalazi u vašem omiljenom napitku jer zamijenite li jedan slatki napitak drugim, jednako slatkim, niste učinili ništa za svoje zdravlje. Potrudite se da vaš ledeni čaj bude zaslađen samo prirodnim šećerima.

Debljina

Oni koji žele skinuti koji kilogram često rješenje traže u ledenom čaju. No, previše ledenog čaja zapravo može dovesti do suprotnog efekta i možete se udebljati. Naime, prema pisanju Mydiet.com čaša ledenog čaja sadrži najmanje 250 kalorija i više šećera nego što sadrži većina gaziranih napitaka. Stoga vam ledeni čaj može predstavljati ozbiljnu prepreku pri gubitku suvišnih kilograma.

struk debljina vježba dijeta

Moždani udar

Zaslađen čaj povećava unos šećera u organizam, što podiže razinu triglicerida. To može dovesti do povećanog rizika za moždani udar.

Srce i kardiovaskularne bolesti

Velike količine ledenog čaja uključuju velike količine kofeina, što može imati negativan učinak na kardiovaskularni sustav.

Dr. Suzanne Steinbaum kaže kako čajevi s kofeinom mogu imati itekako negativan utjecaj na osobe koje imaju problema s visokim krvnim tlakom ili ubrzanim radom srca.

Dr. John Day upozorava kako stimulansi iz čaja mogu izazvati srčane aritmije kod pojedinih osoba.

Koje su idealne količine?

Važno je da ga pijete umjereno i da vodite računa o količini šećera koja se nalazi u njemu. Uživanje u nezaslađenom ledenom čaju nekoliko puta tjedno, ili čak jednom dnevno, može pomoći da izbjegnete ove opasnosti.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr