OPASAN KAO I BOKS

REKREATIVCI NISU U TOLIKOJ OPASNOSTI: Igranje glavom u nogometu može dovesti do demencije

Znanstvenici su kod nekolicine bivših nogometaša pronašli znakove moždanog krvarenja koje bi moglo uzrokovati demenciju, što potiče zabrinutost da često udaranje lopte glavom ili sudaranje s drugim igračima može imati posljedice po zdravlje.

Riječ je o maloj studiji britanskih znanstvenika, ali prvoj ovakve vrste. Provedena je post mortem na šestorici bivših nogometaša, vještih u igri glavom. Svi su u trenutku smrti patili od demencije.

Rezultati sugeriraju da neki profesionalni nogometaši riskiraju iste dugoročne kognitivne probleme s kakvima se suočavaju boksači ili neki igrači američkog nogometa.

JESTE LI IKAD UDARILI GLAVOM? Ukoliko je odgovor da, u starim vam danima ne gine demencija

Stručnjaci naglašavaju kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se definitivno potvrdila veza između čestog udaranja lopte glavom i razvoja demencije.

Tisuće i tisuće udaraca glavom

“Pokazali smo da se isti tip patologije koji nalazimo kod bivših boksača može pojaviti i kod nogometaša. Ali naglašavam da se radi o vrlo malom broju igrača”, rekao je voditelj studije Huw Morris s londonskog neurološkog instituta.

“Prosječna karijera ove šestorice trajala je 26 godina, što su tisuće sati utakmica, tisuće sati treniranja i tisuće i tisuće udaraca glavom. Zato mislim da je rizik za rekreativce iznimno nizak”, naglasio je Morris.

DUGO NAKON POVLAČENJA SIMPTOMA: Za oporavak nakon udarca u glavu treba više vremena, pogotovo vozačima

Studija, objavljena u časopisu Acta Neuropathologica u srijedu, pratila je 14 bivših nogometaša s demencijom. Znanstvenici su dobili dopuštenje obitelji za obdukciju njih šestorice.

Pronašli su dokaze kronične traumatske encefalopatije (CTE), potencijalnog uzroka demencije, u četiri od šest mozgova. I u svih šest znakove Alzheimerove bolesti.

ZAGAĐENI ZRAK: Ljudi koji žive uz prometnice imaju veći rizik od demencije

CTE je čest među bivšim boksačima i povezan je s progresivnim gubitkom memorije i slabljenjem motorike.

Suprotno od boksa i američkog nogometa, udarci u glavu u nogometu nisu toliko snažni i manja je vjerojatnost potresa mozga, ali stručnjaci vjeruju da postoji kumulativni štetni učinak brojnih blažih udaraca.

Povratak na Net.hr