BEZ RIZIKA OD ODBIJANJA

RADIKALNA NOVA METODA UBIJA 95% STANICA RAKA ZA 24 SATA: ‘U početku smo bili skeptični, ali ovo je najbolje dosad’

Radikalni novi tretman raka inspiriran pacijentima koji su pobijedili bolest testirat će se iduće godine.

Tehnika koristi moćne stanice za ubijanje raka od ljudi s najsnažnijim imunološkim sustavima. Ove “neutrofilne” stanice – koje čine dio prve linije obrane tijela – potom se množe milijune puta i injektiraju u pacijente s rakom.

Upravo se one smatraju ključnim razlogom zašto rijetki bolesnici spontano odbacuju rak i čini se da imaju “čudotvorni oporavak”. Nakon eksperimenata s miševima, britanska se tvrtka sada priprema za rano ispitivanje liječenja neutrofilima na malom broju bolesnika.

Alex Blyth, izvršni direktor tvrtke Lift BioSciences, rekao je: “Ne govorimo o jednostavnom upravljanju rakom. Tražimo liječničku terapiju koju biste primili jednom tjedno tijekom pet do šest tjedana. Na temelju naših eksperimenata s miševima, nadamo se da će pacijenti doživjeti potpunu remisiju. Naš krajnji cilj je stvaranje prve banke na svijetu moćnih neutrofila koji ubijaju rak.”

Stručni tim – zajedno s istraživačima iz londonskog King’s Collegea – u početku se usredotočio na rak gušterače, koji je među najsmrtonosnijim oblicima. Rani laboratorijski testovi također su pokazali da neutrofili mogu ubiti stanice raka vrata maternice.

OTKRIVEN DOSAD NAJSNAŽNIJI LIJEK ZA RAK: Ubrizgava se izravno u zaražene stanice i uništava bolest za osam dana

Blyth je rekao da je ključna prednost neutrofila to da se stanice donatora mogu dati svakomu bez straha od ozbiljnog odbacivanja. Žive u tijelu samo pet dana i nestaju prije nego što imunološki sustav primatelja ima priliku odgovoriti.

Neutrofili ubijaju stanice karcinoma izravno, uništavajući ih kemikalijama i protutijelima, ili posredno zapošljavanjem drugih imunoloških stanica. Postoje dokazi da neutrofili ponekad ne prepoznaju rak kao strano tijelo i čak mogu štititi tumore od drugih imunoloških odgovora. No, kada ciljaju rak, vrlo su učinkoviti – izbacujući 95 posto stanica raka u 24 sata.

Profesor Farzin Farzaneh, koji vodi istraživanje na King’s Collegeu, rekao je: “U početku sam bio skeptičan kada nam je pristupio Lift BioSciences. To je nešto što ne vjerujem da je učinjeno prije, a proizvodnja tih specifičnih stanica sa sposobnošću ubijanja raka pojam je na koji nismo mislili. Mi smo uzbuđeni zbog ranih rezultata.”

Pilot ispitivanja, koja potencijalno počinju za godinu dana, uključuju malu skupinu od 20 do 40 bolesnika s karcinomom gušterače ili eventualno rijetkim oblikom raka mekog tkiva. Svaki sudionik bi primio tjedne infuzije moćnih neutrofila. Liječenje jednog pacijenta zahtijevalo bi oko 2,5 milijardi stanica, piše Daily Mail.

Povratak na Net.hr