Stalno umorni?

PSIHOLOZI SAVJETUJU: Dalijev test žlicom otkriva patite li od nesanice, ali i drugih ozbiljnih bolesti

Pospani ste i malaksali tijekom, ali kad navečer legnete, mučite se zaspati? Vjerojatno imate problem s nesanicom ili nekvalitetnim snom. Mnogi ljudi ni ne primijete prve znakove ovog problema, a po uzoru na na Dalija, znanstvenici su osmislili test koji vam pomaže otkriti jeste li premoreni i patite od nesanice.

Svaki treći čovek pati od većeg ili manjeg oblika nesanice. Većina krivi anksioznost, utjecaj tehnologije ili poslovne probleme. To je donekle točno, ali to je najmanji problem jer nesanica može biti simptom i daleko opasnijijh stanja poput pretilosti, dijabetesa i bolesti srca, prenosi Independent.

OPASNA NERAVNOTEŽA: Kako na vrijeme prepoznati hormonalni disbalans

MUČI VAS NESANICA? Uz ovih 15 znanstveno utemeljenih načina brže ćete zaspati

Da biste proverili koliko ste zaista umorni potrebne su vam samo dvije stvari: žlica i metalni tanjur (zdjela, poslužavnik), tvrdi profesor Nathaniel Kleitman sa Sveučilišta u Chicagu.

Proračun odlaganja sna.

Test je prilično jednostavan:

Lezite u zamračenu, tihu prostoriju u rano prijepodno i Uključite štopericu. Držite žlicu, a ruka neka bude na ivici kreveta tako da žlica praktički visi. Pored kreveta stavite metalni tanjur, (oval ili poslužavnik), koji će odzvoniti onog trenutka kada vam žlica ispadne iz ruke.

Ovaj test, kojeg je profesor nazvao proračun odlaganja sna služi da vas naglo probudi i da odredi koliko vam je trebalo da zaspite. Također, određuje vaš umor i trenutno stanje organizma. Na taj način je i glasoviti slikar Salvador Dali drijemao popodne – buđenje žlicom osiguravalo je da zadrijema tek na nekoliko sekundi.

Ako zaspite u roku od pet minuta znači da ste preumorni i da hitno morate nešto poduzeti. Ako zaspite u roku od deset minuta, onda se vaš organizam bori protiv umora.

Najbolje je kada štoperica pokaže da je vrijeme ulaska u san više od 15 minuta, jer to znači da vam je tijelo odmorno.

Ovaj eksperiment možete izvesti i pomoću najobičnijeg navijanja alarma – podesiti ga na 15 minuta i ako ste još budni kada on zazvoni, sa vašim zdravljem je sve u redu.

Pogledajte šta može da vam se desi kada zaspite na poslu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr