Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Tri ljekovite biljke čiste jetru

Jetra je najveća žlijezda u ljudskom tijelu. Ključna je za detoksikaciјu, odlaganje glikogena i proizvodnju krvnih bjelančevina. U jetri se proizvodi i žuč. Dođe li do problema s jetrom, to ćete bez sumnje osjetiti. No, postoje i biljke koje je liječe.

Ako vaša jetra dobro funkcionira, vjerojatno imate:
– normalnu razinu kolesterola
– zdravu tjelesnu težinu

– uravnoteženu razinu šećera u krvi
– zdravu probavu bez stvaranja plinova, nadutosti, proljeva ili zatvora
– više snage, ujutro ili popodne nećete osjećati umor
– zdravije mišiće

– dobre uvjete za održavanje dobrog pamćenja
– čist ten i mladenačku kožu

1. Korijen kurkume

Ekstrakt korijena kurkume je među najboljim prirodnim sredstvima za čišćenje jetre i općenito odlično sredstvo protiv upale. Stoljećima se koristi za ublažavanje upala u mišićima i zglobovima, za probavni trakt, srce i osobito za jetru.

Što korijen kurkume čini tako posebnim? Njegova sposobnost da vas zaštiti od nakupljanja viška masnoća i tako spriječi opasne upale. Studije su pokazale da uklanja mnoge probavne smetnje već za sedam dana.

2. Korijen maslačka

Korijen maslačka poboljšava probavu i čisti jetru. Naime, sadrži snažan antioksidans tanin. Ovi prirodni spojevi, pokazala su istraživanja, čiste jetru od toksina. No, to je tek početak. Korijen maslačka održava zdrave razine kalija, koji regulira krvni tlak i razinu šećera u krvi. To je odlično i za vaše mišiće jer kalij je glavni zaštitnik kod bolnih grčeva u mišićima.

3. List artičoke

List artičoke jedan je najstarijih prirodnih lijekova. U starom Egiptu njime su regulirali probavu. Danas znamo i zašto. List artičoke pojačava proizvodnju žuči. Žuč je prirodni spoj koji je od ključnog značaja za probavu i iskorištavanje masti te se tako sprečava pojava masne jetre.

To znači i bolju obradu masti koja potiče uravnoteženu razinu kolesterola. Da ne spominjemo da nema više zatvora, plinova ili nadutosti nakon bogatih i masnih obroka.

Alkohol – otrov za jetru

Jetra igra važnu ulogu u razgradnji hrane, borbi protiv infekcija, reguliranju optoka krvi te odstranjivanju otrovnih tvari, pa tako i alkohola.

Dugotrajno konzumiranje alkohola oštećuje jetru u tri faze:

1. Masna jetra
Razgradnja etanola usporava razgradnju masti, tako da se one nakupljaju u jetri. Taj se poremećaj naziva steatohepatitis ili masna jetra.

2. Hepatitis
S vremenom dolazi do kronične upale jetre ili hepatitisa. Izgleda da alkohol također može smanjiti otpornost organizma na viruse hepatitisa B i C. Ukoliko se upala ne liječi, stanice jetre počnu odumirati. Da stvar bude gora, izgleda da alkohol aktivira prirodni mehanizam programiranog odumiranja stanica, koji se naziva apoptoza.

3. Ciroza
Posljednja faza je ciroza. Zbog niza teških upala te uništavanja stanica, dolazi do trajnog oštećenja jetre. S vremenom jetra prestane biti spužvasta i postane puna čvorića, što onemogućava normalan protok krvi, te dovodi do prestanka rada jetre i smrti.

Povratak na Net.hr