PREDSTAVLJA PRAVU MUKU

PROBADANJE I BOL U UHU: Ovo su 3 najčešća uzroka, dok neki čak nisu povezani s uhom!

Neovisno o tome pojavi li se kod djece ili odraslih, bol u uhu jako je naporna i teška pojava, a ponekad se može javiti uz gubitak sluha.

Prilikom pojave boli u uhu bitno je saznati radi li se o nekom bolnom zbivanju unutar uha ili se bol reflektirala u uho iz poremećaja koji se nalazi u blizini, a ne potječe iz uha. Poneke boli mogu upućivati na blagu upalu koja se rješava u nekoliko dana do tjedana, a teži slučajevi koji se ne liječe na vrijeme mogu za posljedicu imati gubitak sluha.

Zašto nastaje bol u uhu?

Jedan od najčešćih razloga nastanka boli ili probadanja u uhu je razlika u tlakovima u srednjem i vanjskom uhu radi upale. Bolnu upalu bubnjića može izazvati i upala srednjeg uha, te povećan tlak u srednjem uhu. Reflektirano probadanje u uhu može nastati radi poremećaja u područjima koja inerviraju moždani živci odgovorni za osjet u području vanjskog i srednjeg uha. Tako bol mogu izazvati problemi ili upale u nosu, sinusima, zubima, mandulama, jeziku, jednjaku i drugim bliskim područjima. Probadanje i neugodan osjećaj može izazvati i lokalna ozljeda ili strano tijelo u uhu.

Bol u uhu se može podijeliti na akutnu i kroničnu. Kod akutne boli su najčešći uzroci infekcije srednjeg i vanjskog uha, a kod kronične disfunkcija Eustahijeve tube te kronična upala vanjskog uha.

Kako bi raspoznali o kakvom problemu se radi, trebate poznavati koje su funkcije uha i na što može utjecati nastanak infekcije i boli. Uho služi za ravnotežu i sluh i sastoji se od vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha. Osjet sluha dobivamo jer vanjsko uho hvata zvučne valove, srednje ih pretvara u mehaničku energiju, a unutarnje uho tu energiju pretvara u živčane impulse koji putuju u mozak. Uho se sastoji od mnogo malih dijelova, od kojih disfunkcija bilo kojeg može izazvati neugodu i probleme.

Upala srednjeg uha

Ako radi neke infekcije kao što su prehlada ili gripa dođe do upale slušne cijevi, infekcija srednjeg uha česta je posljedica. Osim toga može izazvati i povećanje tlaka koje, kako smo već spomenuli, također izaziva veliku bol. Upala srednjeg uha može biti bakterijska ili virusna, a najčešće dolazi uz infekciju gornjeg dišnog sustava. Posebno česta je bol u uhu kod djece izazvana ovom upalom jer od trećeg mjeseca do treće godine života Eustahijeva cijev je nezrela i radi toga je smanjena učinkovitost sprječavanja upala.

Najčešći simptomi upale srednjeg uha su:

 • jaka bol u uhu i glavi
 • vrućica
 • vrtoglavica
 • mučnina
 • povraćanje
 • poteškoće sa spavanjem
 • mrzovoljnost (posebno kod djece)
 • gubitak sluha

Za potpuno izlječenje je potrebno od 10-12 dana, dok se osjećaj vrtoglavice može javljati puno duže od toga. Bol u uhu uz neugodu se uglavnom povlači nakon tjedan dana, a čak 80% slučajeva upale se povlači spontano. Antibiotici se preporučuju samo u opasnim situacijama kada je moguća posljedica gubitak sluha.

Začepljenje uha

Uz probadanje u uhu može se pojaviti osjećaj punoće u uhu, čudan zvuk vlastitog glasa te osjećaj olakšanja nakon gutanja. Ovo upućuje da je došlo do začepljenog uha ili opstipacije Eustahijeve tube. Glavni razlog nastanka su promjene na sluznici koje može uzrokovati na primjer edem nosa. Do dodatne sluzi može doći uslijed bolesti dišnog sustava, ali u uz običnu prehladu. Bol u uhu kod djece izazvan začepljenjem uha može uzrokovati postojanje treće mandule. Tako pušenje, prašina i manjak cinka i magnezija također mogu izazvati stvaranje ušnog ceruma. Začepljenje uha može dugo trajati, a ako se problem ponavlja i ne liječi može izazvati trajne promjene na dijelovima uha. Neki od tih problema mogu se riješiti samo kirurškim putem.

Glavni simptomi su:

 • bol u ušima
 • bol u glavi
 • zujanje u ušima
 • neugodan svrbež na dijelu uha koji ne možete dodirnuti
 • osjećaj olakšanja nakon gutanja
 • osjećaj kao da je glava puna ili kao da je cijelo vrijeme voda u uhu

Liječenje se uglavnom sprovodi bez antibiotika osim u težim slučajevima dodatne upale. Moguće je odčepiti uho prirodnim načinima, a neki od njih su – soda bikarbona, slana voda, maslinovo ulje, alkohol i jabučni ocat, topli oblozi i inhaliranje.

Upala sinusa

Naziva se i rinosinuitis, a predstavlja upalu sluznice koja oblažuje nos i sinuse. Najčešći su uzroci virusi i bakterije, a češće se pojavljuje kod osoba koje su alergične. Upala sinusa može biti posljedica virusne infekcije gornjih dišnih puteva, premda može nastati i nakon obične prehlade. Bolovi u uhu mogu nastati zbog zuba, točnije činiti nam se tako jer kod upale sinusa mogu boljeti zubi jer se infekcija može proširiti na maksilarni sinus. Poteškoće mogu izazvati nosni polipi, ozljede nosa te hrskavični i koštani defekti. Najčešći simptomi upale sinusa su:

Kako se riješiti boli u uhu – prirodnim načinima i prevencijom

U mnogim slučajevima bol ili probadanje u uhu nije potrebno intenzivno liječiti jer je uglavnom posljedica neke druge bolesti. Ono najčešće prolazi samo od sebe, ali se za vrijeme boli mogu uzimati analgetici kako bi se smanjila bol i uzrok.

Za smirivanje upala i infekcija (uha ili sinusa) možete koristiti:

 • topli oblozi od svježeg luka
 • hladno prešano maslinovo ulje koje treba pomiješati s kapi lavande i soka od čuvara kuće, zagrijati na temperaturu tijela i natopiti gazu u to te koristiti kao obloge
 • bademovo ulje za masažu uha
 • inhaliranje će pomoći odčepiti nos ili uho, ali i otapati sluz koja može izazvati začepljenje i bol u uhu

Kako bi bili sigurni da vam se ovakvi problemi ne bi niti pojavili, nužno je voditi pravilnu higijenu uha i čitavih dišnih puteva. Glavni primjer zaraze dolazi od korištenja zajedničkih slušalica koje se stavljaju u uho, korištenja istog ručnika sa zaraženom osobom te diranje uha prljavim rukama. Iako se prodaju za te svrhe, štapići za uho ne smiju ići u samo uho jer se time može samo pogurati cerum (sluz) prema bubnjiću i izazvati dodatne probleme. Prilikom kapanja uha pazite da ne ulijevate naglo n jedne kapi, te da one nisu previše hladne ili vruće. Ako često plivate ili ronite, koristite čepiće za uho, posebno u zatvorenim bazenima.

Ovako se pravilno čiste uši:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr