Spavate li manje od šest sati prijeti vam velika opasnost

Spavaju li noću manje od šest sati i bude se prerano ženama se povećava rizik od srčanih bolesti.

Manjak sna može pogoršati srčane bolesti kod žena, pokazuje studija.

Američko istraživanje koje je uključilo 700 osoba i trajalo preko pet godina pokazalo je da činjenica da spavaju manje od šest sati noću i bude se rano znatno povećava razinu upalnih procesa kod žena koje već imaju krvožilnu bolest.

Veza između slabog sna i veće razine upala nije uočena kod muškaraca uključenih u istu studiju, objavljeno je u online izdanju Journal of Psychiatric Research.

‘Upale su poznati faktor rizika kod kardiovaskularnih bolesti’, rekao je dr. Aric Prather, klinički psiholog na University of California u San Franciscu.

‘Sad imamo dokaz da slaba kvaliteta sna igra važniju ulogu u razvoju povećanja razine upala nego smo to prije mislili’, dodao je.

I prijašnja istraživanja su uočavala vezu između manjka sna i kroničnih zdravstvenih bolesti, uključujući i koronarnu bolest srca.

Znanstvenici s Johns Hopkins University u Baltimoreu ovog su tjedna objavili da redovna tjelovježba, mediteranski tip prehrane, održavanje normalne tjelesne težine i posebno nepušenje štite od razvoja srčanih bolesti. Ustanovili su da ove promjene životnog stila mogu smanjiti rizik od prijevremene smrti za 80 posto.

Povratak na Net.hr