BUDUĆNOST TRANSPLANTACIJE

PRESAĐIVANJE SVINJSKIH ORGANA U LJUDE POSTAJE STVARNOST: Znanstvenici uspjeli ukloniti važnu prepreku

Presađivanje svinjskih organa u ljudsko tijelo postaje medicinska stvarnost, s obzirom na to da su znanstvenici otkrili kako se naprednim uređivanjem gena mogu ukloniti prijeteći virusi iz životinjskog DNK-a.

Endogeni retrovirusi trajno su ugrađeni u genski kod svinja, a istraživanja su pokazala da oni mogu zaraziti ljudske stanice, što predstavlja potencijalnu opasnost. Postojanje virusa bio je glavni kamen spoticanja u uzgoju genetički modificiranih svinja za transplantaciju bubrega i drugih organa u ljudske pacijente.

Ta je prepreka sada uklonjena, prema novim istraživanjima objavljenima u časopisu Science. Istraživači sa Sveučilišta Harvard koristili su precizan alat za uređivanje gena Crispr-Cas9, u kombinaciji s tehnologijom za popravak gena kako bi se uništilo 100 posto virusa u stanicama svinja.

STVORILI PRVI HIBRID ČOVJEKA I SVINJE! Revolucionalno otkriće za razvoj ljudskih organa

Praščići klonirani iz stanica fibroblasta (vezivnog tkiva) pokazali su se bez virusa.

“Ovo istraživanje predstavlja važan napredak u rješavanju sigurnosnih problema vezanih uz prijenos virusa među vrstama. Naš tim će dodatno proučavati uzgoj svinja bez virusa za obavljanje sigurne i učinkovite ksenotransplantacije”, kaže dr. Luhan Yang, suosnivač biotehnološke tvrtke eGenesis.

Testovi su pokazali da stanice svinja mogu zaraziti ljudske stanice virusom u laboratoriju. Virus se zatim može prenijeti na druge stanice koje nisu izložene tkivu svinja.
Uzrokuje li on bolesti kod ljudi, još nije poznato, ali se smatra neprihvatljivim rizikom, piše Daily Mail.

Science ističe da je nedostatak ljudskih organa za presađivanje tolik da svakodnevno u Sjedinjenim Državama u iščekivanju odgovarajućeg ljudskog donatora umiru 22 pacijenta.

Povratak na Net.hr