Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Prepoznajte hranu s najgorom vrstom masnoće

Bojite li se svinjske masti i maslaca, svoje strahove usmjerujete u krivom smjeru. Masnoća koje se stvarno trebate bojati krije se iza naziva transmasti. O čemu je riječ?

Mast je mast? Ni u kom slučaju. Transmasne kiseline koje se na etiketi znaju pojaviti pod imenom djelomično hidrogenizirano ulje, mast je od koje treba bježati. Riječ je o prerađenim biljnim mastima koje naše tijelo više ne doživljava kao ‘prijateljske’. U nekim državama su ih sasvim zabranili i naknadno uvidjeli da je pao broj oboljelih od srčanih bolesti.

Top pet namirnica punih transmasti:

1. Margarin
Margarin je pun transmasti i zasićenih masti – a obje su opasne po srce. U žlici margarina nalazi se 2,8 grama transmasti i 2,1 gram zasićenih masti. Za usporedbu, žlica maslaca sadrži 0,3 grama transmasti i 7,2 grama zasićenih masti. Ipak, neki proizvođači proizvode margarin s manjom količinom transmasti.

2. Kupljene grickalice i keksi
Keksi, biskviti i slične slastice imaju opasne količine transmasti. Umjesto da ih kupujete ispecite ih sami kod kuće – tako ćete znati od čega se zapravo sastoje.

3. Juhe

U kupljenim juhama, a mnoge se prodaju i po restoranima, nalaze se transmasti.

4. Fast Food
Pomfrit, piletina i druga pržena hrana po fast-food restoranima najčešće se peče u industrijskom ‘ulju’. Riječ je o kockama transmasti koje se otope i u njima peče hrana.

5. Smrznuta hrana
Smrznute pite, vafli, pa čak i riblji štapići sadrže transmasti.

Zašto ih prehrambena industrija toliko upotrebljava? Jeftinije su.

Vezani članci:

arti-201105260612006
arti-201105270869006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr