Nije strašno

PRAVILO PET SEKUNDI: Što mislite, smijete li pojesti hranu koja vam je pala na pod?

Kada vam padne komad hrane na pod, je li stvarno u redu pojesti ga ako ga podignete u roku od pet sekundi? Ovaj urbani mit tvrdi da u tom kratkom roku hranu neće kontaminirati prljavština i bakterije.

Je li ‘pet sekundi na podu’ kritična granica koja razdvaja jestiv zalogaj od slučajnog trovanja hranom? To ovisi o tome koliko bakterija hrana može pokupiti i koliko je prljav pod, piše CNN.

Istraživanje provedeno 2003. godine pokazalo je kako 70 posto žena i 56 posto muških ispitanika pojede hranu koja je pala na pod vodeći se pravilom ‘pet sekundi’.

PRAVILO PET SEKUNDI: Znanstveno je dokazano da hranu možete pojesti s poda, ali samo u ovom slučaju

Koliko bakterija hrana pokupi?

Godine 2007. u laboratoriju na Sveučilištu Clemson provedeno je istraživanje kako bi se utvrdilo koliko je doista vremena potrebno da hrana koja je pala na pod postane kontaminirana. Znanstvenici su ‘zarazili’ pločicu, tepih i drvo salmonelom. Pet minuta nakon toga stavili su na te površine krišku kruha i ostavili ih pet, 30 i 60 sekundi, a zatim izmjerili količinu bakterija koja je prenesena na hranu. Postupak su ponovili nakon što su bakterije bile na površinama dva, četiri, osam i 24 sata.

Ispostavilo se da vrijeme koje je hrana provela na kontaminiranoj površini ne igra toliko važnu ulogu kao količina kontaminacije te površine.

NEMOJTE JESTI HRANU KOJA JE PALA NA POD: Pravilo od pet sekundi je opasni mit!

Ispostavilo se i da je hrana pokupljena s tepiha sigurnija u odnosu na onu koja je pala na pločice ili drvenu površinu. Istraživanje je pokazalo kako je hrana s tepiha pokupila samo 1 posto bakterija. No, s pločica ili drveta je pokupila 48 do 70 posto bakterija.

Treba li pojesti hranu s poda?

Određene vrste bakterija su izuzetno zarazne i dovoljna je samo mala količina da biste se razboljeli. Primjerice E. coli može uzrokovati tešku bolest i smrt osoba s kompromitiranim imunološkim sustavom. No, šansa da se te bakterije nalaze na većini površina je vrlo niska.

To se ne odnosi samo na hranu koja je pala na pod nego i na sirove namirnice i vlažne površine što je idealno područje za razmnožavanje bakterija koje se prenose rukama, kihanjem, kašljanjem…

VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: 10 stvari koje kuhari NIKAD ne bi priznali gostima

Dakle, kada vam sljedeći put komadić hrane padne na pod, možete ga pojesti bez bojazni da se razbolite.

 

Povratak na Net.hr