NAGLE KOMPLIKACIJE

POTPUNO ZDRAV STUDENT (19) PREMINUO OD KORONE; Liječnike šokirao jedan detalj: ‘Ovo nikad prije nismo vidjeli…’

Pozitivan test na koronavirus dobio je 7. rujna i proveo je u karanteni deset dana. No, kada se vratio na fakultet, stanje mu se naglo pogoršalo…

Chad Dorrill (19) bio je u “besprijekornoj formi” i aktivno se bavio košarkom. Ali, ovaj student na državnom sveučilištu Appalachian u Booneu, koji je živio izvan kampusa i pohađao nastavu putem interneta, preminuo je u ponedjeljak navečer, najvjerojatnije uslijed neuroloških komplikacija povezanih s bolešću Covid-19.

Pozitivan test na koronavirus dobio je 7. rujna i proveo je u karanteni deset dana prije nego što je dobio zeleno svjetlo da se vrati na fakultet. Njegov ujak David Dorrill, koji živi nekoliko kuća dalje od njega, rekao je da je Chad počeo imati ozbiljne neurološke probleme čim se vratio na sveučilište.

“Kada je pokušao ustati iz kreveta, noge mu nisu reagirale i moj brat ga je morao odnijeti do automobila i odvesti na Hitnu. Liječnik je rekao da je to slučaj jedan od milijun, da nikada nisu vidjeli da nešto napreduje tako brzo. Bila je to komplikacija uzrokovana koronom, koja je umjesto dišnoga sustava napala njegov mozak”, ispričao je ujak preminuloga za New York Times.

IMATE LI PREHLADU, GRIPU ILI COVID-19? Neki simptomi se preklapaju, a ovo su ključne razlike; Evo na što morate obratiti pozornost

Sumnjaju na prethodno neotkrivenu dijagnozu

Iako je koronavirus prije svega usmjeren na pluća, ponekad napada i bubrege, jetru te krvne žile, a značajan broj pacijenata prijavljuje neurološke simptome, uključujući glavobolju, zbunjenost i delirij.

Sveučilišta u Americi postala su svojevrsna žarišta pandemije, ali mladi, zdravi ljudi uglavnom su pod manjim rizikom od razvoja teških oblika Covida-19. Samo je nekoliko smrtnih slučajeva među američkim studentima povezano s virusom, uključujući jednoga igrača američkog nogometa s kalifornijskoga sveučilišta u Pennsylvaniji.

Baza podataka koja prati koronavirus u američkim kampusima zabilježila je najmanje 130.000 potvrđenih slučajeva infekcije od početka pandemije te oko 70 potvrđenih smrtnih slučajeva, uglavnom među zaposlenicima fakulteta.

Tonia Maxcy, obiteljska prijateljica koja je podučavala Chada Dorrilla u srednjoj školi, izjavila je da su liječnici obitelji rekli kako sumnjaju da je njezin bivši učenik imao prethodno neotkriveni slučaj Guillain-Barré sindroma, rijetkoga neurološkog poremećaja u kojemu imunosni sustav tijela napada živce. Mnogi virusi mogu pokrenuti taj sindrom, a bilo je i slučajeva povezanih s Covidom-19.

“Chad je bio jako ljubazan. Uvijek s osmijehom na licu. Bio je jedna od onih osoba koje su svi voljeli”, kazala je shrvana Maxcy. Ujak David Dorrill otkrio je medijima da obitelj trenutačno čeka rezultate obdukcije.

STRUČNJAK OTKRIO KAKO SE ZAŠTITITI OD ZARAZE U ZATVORENOME: Ključ je u tri stvari; Na distancu i maske – zaboravite

Liječnici u šoku: ‘Ne znamo kako se to dogodilo’

“Bio je zdrav, u strašnoj formi. Mršav. Mogao je pretrčati šest kilometara bez ikakvih problema. Zapravo je trčao s nama prije manje od tri tjedna. Bio je zdrav, sve do ovoga”, rekao je David o svojemu nećaku.

Nije jasno kako se ni gdje Chad zarazio koronavirusom. “Uvijek je isticao kako pažljivo nosi zaštitnu masku”, dodao je David.

Dr. Colin McDonald, šef neurologije u Medicinskome centru Forsyth u Winston-Salemu, gdje je Chad Dorrill bio priključen na aparate za održavanje života do ponedjeljka u 20 sati, izjavio je da su svi u bolnici koji su se brinuli o studentu shrvani njegovom smrću.

“Činimo sve što možemo kako bismo shvatili zašto se to dogodilo”, rekao je dr. McDonald. Majka Chada Dorrilla obratila se javnosti nakon smrti svojega sina pismenim putem.

“Dok naša obitelj trpi ovaj nevjerojatan gubitak, želimo podsjetiti ljude da nose masku i odlaze u karantenu ako su pozitivni na virus, čak i bez simptoma. Nemate pojma s kime možete doći u kontakt i kako će na koga virus utjecati”, poručila je Susan Dorrill u svojoj izjavi.

Povratak na Net.hr