SIJAMSKI BLIZANCI

POTHVAT KIRURGA: Nakon 25 sati zahvata uspješno razdvojili malog Jadona i Aniasa

Američki kirurzi uspješno su razdvojili 13-mjesečne sijamske blizance spojenih glava.

Jadon i Anias McDonald iz Coal Cityja u Illinoisu rodili su se spojenih glava. S 13 mjeseci kirurzi su ih odlučili razdvojiti. Samo operacija razdvajanja je trajala 16 sati, prije nego što su liječnici mogli početi rekonstruirati njihove lubanje.

Ukupno, zahvat je trajao od četvrtka ujutro do petka, prenosi Huffingron post.

Liječnici su rekli da neće preživjeti dan, a sada su najstariji sijamski blizanci

Medicinski tim njujorškog centra Montefiore, predvođen pedijatrom dr. Jamesom Goodrichom, koristio je napredne tehnologije kako bi razdvojio lubanju i tkivo mozga dvojice dječaka. Tijekom zahvata pronašli su dio od 5×7 centimetara tkiva mozga bez jasne linije razdvajanja, odnosno, takoreći zajednički mozak.

Majka dječaka Nicole McDonald na Facebooku je napisala da je dr. Goodrich morao donijeti odluku o posljednjem rezu na osnovu vlastitog instinkta.

“Kada su mu rekli da će Jadona prvog odvesti s operacije, trebalo mi je nekoliko sekundi da shvatim. Pitala sam ih zašto su preuredili sobu jer nisam još
‘probavila’ ideju zašto bi sada trebala biti dva kreveta. Anias je još na operacijskom stolu” napisala je majka Nicole McDonald u postu na Facebooku.

Dug oporavak

Obitelj je prethodno od dobrih ljudi preko stranice GoFundMe prikupila novac za testove i operaciju.

Sijamski blizanci spojeni u predjelu glava, poznati kao craniopagus blizanci, pojavljuju se u svijetu u jednom od deset miliona živorođenih. U SAD-u svake godine se rodi oko četiri miliona blizanaca, a prema istraživanjima majke ovih dječaka, u posljednjih 20 godina u SAD-u ne postoji nijedan slučaj kao što je njihov.

Nicole McDonald je na Facebooku objavila fotografije svoje djece napisavši da je atmosfera u bolnici “slavlje pomiješano s nesigurnošću”.

Prema njenim riječima, Jadon je operaciju mnogo bolje podnio nego Anias čiji je broj otkucaja srca i krvni pritisak pao kada su kirurzi počeli rezati tkivo koje prekriva njegov mozak.

Očekuje se da bi tijekom oporavka mogao patiti od nekog oblika paralize.

Nakon operacije dječaci će u narednih sedam dana biti intubirani i nadzirani.

“Stojimo na rubu nepoznatog”, napisala je njihova majka. “Sljedećih nekoliko mjeseci će biti ključni u njihovom oporavku i još dugo nećemo znati kako teče oporavak. Zamrznuta sam u vremenu i prostoru, ali je moja vjera velika. Sjedit ću ovdje sve dok ponovo ne vidim njihove osmijehe”.

Povratak na Net.hr