POZITIVAN POMAK

POSKUPLJENJE CIGARETA IPAK ‘DJELUJE’? Prvi put zabilježen značajan pad broja pušača, no jedan spol je tvrdoglaviji

Područje s najvišom stopom pušača je jugoistočna Azija, gdje više od 45 posto muškaraca i žena starijih od 15 godina puši

Potrošnja cigareta i duhanskih proizvoda među muškarcima prvi je put u opadanju, što označava pozitivan pomak u globalnoj epidemiji uživanja u duhanskim proizvodima, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u globalnom godišnjem izvješću o duhanu.

Dok se broj žena koje puše u razdoblju između 2000. i 2018. smanjio za oko 100 milijuna, broj muškaraca koji uživaju u duhanskim prozvodima u istom se razdoblju povećao za oko 40 milijuna. No organizacija predviđa da će u predstojećoj godini među muškarcima biti 2 milijuna manje pušača nego tijekom 2018., a još šest milijuna manje do 2025.

E-cigarete se ne računaju

Kada je riječ o ženama, predviđanja su sljedeća: tijekom 2020. bit će 9 milijuna manje pušačica nego tijekom 2018. godine, a do 2025. trebalo bi ih biti 32 milijuna manje nego u 2018.

Godine 2000. otprilike trećina svjetske populacije u dobi od 15 godina i više redovito je uživala u duhanskim proizvodima – cigaretama, cigarama, lulama, nargilama ili duhanu za žvakanje. WHO u tu grupu ne ubraja elektroničke cigarete. Po podacima svjetske organizacije tijekom 2015. godine pušila je samo četvrtina svjetske populacije.

Po procjeni WHO-a, broj korisnika duhana u apsolutnim se brojkama smanjio s oko 1,4 milijarde tijekom 2000. na oko 1,3 milijarde u 2018. Godine 2018. 80 posto svih svih korisnika duhana bili su muškarci.

Globalno puši sve manje ljudi

“Smanjenje broja muških pušača predstavlja prekretnicu u borbi protiv duhanskih proizvoda i protiv pušenja. Globalno puši manje ljudi, što je velik korak za globalno javno zdravstvo”, kazao je u četvrtak šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Smatra da je novi trend rezultat angažmana vlada koje su pooštrile zakone i pravila kada su posrijedi predstavnici duhanske industrije. Porez na duhanske proizvode ne samo da smanjuje troškove koji se odnose na pušenje i na zdravstvenu zaštitu, već donosi i prihode koji se mogu iskoristiti u gospodarskom razvoju zemlje, ističe WHO.

Od posljedica pušenja svake godine umre više od 8 milijuna ljudi. Među njima je više od sedam milijuna pušača i 1,2 milijuna nepušača izloženih pasivnom pušenju. Područje s najvišom stopom pušača je jugoistočna Azija, gdje više od 45 posto muškaraca i žena starijih od 15 godina puši. No i ondje ta stopa postupno opada, stoji u izvješću WHO-a.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr