RASTE BROJ PACIJENATA

POMAKNULA SE GRANICA NORMALNOG KRVNOG TLAKA: Provjerite jeste li prema novim vrijednostima u rizičnoj skupini

Novi medicinski vodiči smanjili su iznos normalnog krvnog tlaka, što znači da, ako ste dosad bili na rubu gornje granice, sada se već smatrate pacijentom s visokim tlakom.

Visokim se krvnim tlakom uvijek smatrao onaj koji premašuje 140:90. Međutim, liječnici su granicu obaju tlakova smanjili za 10, tako da po novom najviši dopušten tlak iznosi 130:80. To znači da se sada stvorilo gotovo dvostruko više pacijenata s visokim tlakom prvog stupnja.

Procjenjuje se kako je samo u SAD-u 14 posto ljudi, koji su bili na gornjoj granici normalnog tlaka, sada u rizičnoj skupini. Stručnjaci objašnjavaju da su spustili vrijednosti iz razloga što iz dana u dan rastu stope pretilosti i loše prehrane.

OVO VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT: Mjerite li tlak pravilno? Stručnjaci otkrivaju najbolji način

“Moramo preuzeti kontrolu nad visokim tlakom u svijetu. Novi vodiči preuzeli su nešto rigorozniji znanstveni pristup, naglašavajući potrebu za liječenjem i većim angažmanom pacijenata”, kaže dr. Tom Frieden, predsjednik neprofitne zdravstvene udruge Vital Strategies.

Da pojasnimo, ako je vaš prvi tlak između 120 i 129, imate povišen krvni tlak. Ako vam prvi tlak prelazi 130, a drugi 80, nema dvojbe – imate visoki tlak, odnosno hipertenziju prvog stupnja. Liječnici kažu kako će samo dva posto novouvedenih pacijenata trebati lijekove, dok će se ostalima preporučiti zdraviji životni stil.

Visoki tlak povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema. Naziva se tihim ubojicom koji postupno uništava arterije i organe dok ne dovede do opasnog stanja, piše Daily Mail.

Povratak na Net.hr