POMOZITE SAMI SEBI

POLIPI U NOSU: Evo kako riješiti ovaj neugodan problem potpuno prirodnim putem

Polipi u nosu su mesnate izrasline nosne sluznice obično u blizini otvora sinusa. Mogu ih izazvati razne tegobe, a liječenje je najčešće dugotrajno.

U najvećem broju slučajeva su polipi u nosu dobroćudne tvorevine koje ispunjavaju dio ili cijelu nosnu šupljinu. Češće se javljaju kod starijih i kod muškaraca. Polipi u nosu kod djece nisu česta pojava.

Kako nastaju polipi u nosu?

Stvaranje polipa u nosu može biti uzrokovano raznim tegobama kao što su: alergijski rinitis, akutne infekcije, kronične infekcije i ciste.

Polipi mogu biti i krvareći i jednostrani te se stvaraju uz dobroćudne tumore nosa. Mogu nastati i kao reakcija na strano tijelo u nosu i sinusima. Pojava polipa u nosu izrazito je vezana uz alergije, infekcije sinusa i astmu.

Simptomi koji pokazuju da imate polipe

Ako ste nedavno preboljeli sinusnu infekciju ili imate alergije na peludi, posebno pazite na nastanak ovih simptoma:

  • zečepljen nos bez sluzi

  • curenje nosa koje ne prestaje nakon kapi

  • otežano disanje i hrkanje

  • kronična upala sinusa

  • česta krvarenja iz nosa

  • bol u glavi i predjelu očiju

  • smanjeno osjetilo mirisa

Prvi simptomi kao što je začepljen nos i otežano disanje ne moraju nužno upućivati na polipe. Ako se s vremenom javlja i nestanak mirisa i krvarenje, obavezno se obratite svom otorinolaringologu.

Mali polipi u nosu mogu proći potpuno nezapaženo jer neće izazivati simptome. Ako se polipi u nosu ne liječe na vrijeme, makar i mali, mogu pogodovati razvoju i razmnožavanju bakterija i pojavi kronične upale sinusa.

Liječenje polipa u nosu kroz nekoliko tretmana

Ako vaš otorinolaringolog nakon amneze zaključi da imate polipe u nosu, najčešće rješenje biti će operacija nosa. Prije same operacije možete isprobati prirodne načine liječenja uz savjetovanje sa svojim liječnikom.

Kada se radi o malim polipima u nosu, koriste se kortikosteroidi u obliku sprejeva. Oni mogu smanjiti nakupine, ali ne ih i potpuno ukloniti. Kako bi se polipi potpuno uklonili potrebno je kirurško liječenje. Kortikosteroidi mogu izazvati neugodne nuspojave, tako da se pripisuju u umjerenim dozama.

Liječenje polipa u nosu kortikosteroidima, ali i prirodnim liječenjem je dugotrajno i potrebna je disciplina.

1. Oprativno odstranjivanje polipa u nosu

Najčešća je endoskopska operacija polipa u nosu, koja je ujedno i najjednostavnija za pacijenta. Nakon operacije postoji velika razina olakšanja za pacijenta, no postoji i šansa da se polipi vrate, to jest, ponovno pojave. Izrazito je bitno da vaš otorinolaringolog otkrije uzrok nastanka polipa kod vas kako bi se spriječilo ponavljanje operacije. Nakon operativnog uklanjanja polipa savjetuje se korištenje kortikosteroidnih sprejeva.

2. Prirodno liječenje

Polipi u nosu mogu se liječiti i prirodnim putem, ili se barem mogu ublažavati simptomi koje polipi uzrokuju.

3. Morska sol i voda

U čašu tople vode stavite dvije žličice morske soli i dobro izmješajte dok tekućina ne postane jednolična. Ovime ispirite nos tri puta dnevno. Najbolji način ispiranja je korištenje posebne posude za ispiranje nosa. U korištenju ove terapije bitno je da vodu unesete na nos, ali izbacite na usta kako bi prošla kroz cijeli sinusni kanal.

Uz morsku sol možete dodati i jod, ali tu tekućinu koristite rijeđe – dva puta tjedno i ne duže od 3 mjeseca.

4. Čaj za piće i inhaliranje sinusa

Pomiješajte 20 g korijena bijelog sljeza, 20 g korijena koprive i 20 g listova matičnjaka. Jako usitnite trave i smješajte zajedno. Prokuhajte litru vode, ohladite ju i u nju stavite 5 grama mješavine i ostavite do jutra. Nakon toga stavite na laganu vatru da počne ključati. Ohladite dok je poklopljeno i zasladite medom. Ovaj čaj možete piti 6 puta dnevno po 1 dl.

Za liječenje polipa i problema sa sinusima možete se i inhalirati, to jest udisati paru. Najbolje bi bilo da se inalirate tako da čajeve ukuhate u široj posudi i naslonite se nad nju licem. Držite ručnik na glavi kako para ne bi išla oko vas, već direktno na sinuse. Tako držite 20-ak minuta. Ovaj postupak radite prije spavanja. Bilo bi poželjno da nakon inhaliranja ostanete u toploj prostoriji.

Oporavak od operacije nosnih polipa

Operacije sinusa, septuma i nosnih školjki vrše se u okviru dnevne kirurgije, što znači da bolesnik nekoliko sati nakon operacije odlazi na kućnu njegu. Na licu nema nikakvih vidljivih promjena u smislu oteklina, modrica i slično.

Nakon operacije sinusa u svrhu sprečavanja krvarenja postavlja se tamponada nosa koja se odstranjuje nakon 1-2 dana ili se spontano resorbira, to jest, rastopi.

Nakon operacije sluznica nosa je zadebljana te je potrebno koristiti nosne kapi i emulziju za ublažavanje edema i ubrzanje oporavka. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon tjedan dana, a fizička aktivnost nakon 3 tjedna.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr