Ponekad je teško procijeniti koliko je neka hrana ljuta sve dok ne završi u ustima. Čak i onda prođe nekoliko trenutaka prije nego usta" počnu gorjeti", a tad "vatru" treba brzo ugasiti
'VATRA' U USTIMA
Pojeli ste ljutu papriku? Trik kako ublažiti ljutinu u ustima
Kapsaicin, sastojak iz ljutih papričica zdrav je za naše tijelo, ali i daje ljutinu koja u ustima ponekad može biti nepodnošljiva. Ako vam se dogodi da pretjerate s ljutinom i usta vam "gore" posegnite za jednom od ovih namirnica i olakšajte si patnju:
- Popijte čašu hladnog mlijeka ili pojedite komad sira - neutralizirat će osjećaj ljutine na jeziku.
- Stavite žlicu ulja u usta, promučkajte i ispljunite.
- Pomaže i med ili maslac od kikirikija, limun i rajčica.
- Riža, kruh ili krumpir neće neutralizirati kapsaicin, ali će zaustaviti da osjećaj ljutine postane joj jači.
Inače, ljudi koji jedu ljutu hranu žive duže, pokazala je nedavna studija. Znanstvenici tvrde kako za deset posto vremena duže žive ljudi koji ljutu hranu jedu jednom do dva puta tjedno, a 14 posto duže oni na čijem je tanjuru dva do sedam puta tjedno. Za to je zaslužan upravo kapsaicin koji se nalazi u čiliju, feferonima i kajenskom papru. Što više kapsaicina sadrže, ljući im je okus.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku