Pojačana živčana osjetljivost vreba svaku ženu

Osjećam jaku osjetljivost na buku, ulazim u klimakterij, imam 48 godina. Pripremila sam se na skori izostanak menstruacije i moguće valunge, no mene muči sve slabija koncentracija.

Osjetljiva sam posebno na svjetlost i buku. I prije su mi oči bile osjetljive ali sad je postalo vrlo nezgodno. Može li to biti povezano s psihom, posebno ovo sa zvukom, jer ne razumijem kako sad jače čujem – zar ne bih trebala gubiti sluh?

Uglavnom, postajem nervoznija i osjetljivija. Možete li to objasniti kao psiholog? Na primjer, kad se spremam dekoncentrira me ako mi netko od ukućana počne nešto pričati ili radi nešto blizu. Prije sam to bolje podnosila, sad se znam izgubiti. Što savjetujete za moj slučaj, kako da ojačam živce? Melita

Odgovor:

Draga Melita,

čini se da je promjena koncentracije hormona uzrokovala pojačanu osjetljivost živčanog sustava, što se može dogoditi prilikom ulaska u menopauzu. Imate mogućnosti uzimanja nadomjesne hormonske terapije za koju se trebate konzultirati sa vašim ginekologom, određenih biljnih pripravaka koji potiču stvaranje estrogena (npr. na bazi soje) ili početi sa vježbama relaksacije ili nekom drugom metodom koja će dovesti do opuštanja i uklanjanja stresa. Također možete krenuti na psihoterapiju tj. psihološko savjetovanje gdje ćete postići određene životne promijene koje će vam omogućiti veće zadovoljstvo i učinkovito nošenje sa stresom i svim negativnim životnim izazovima.

Iva Stasiow, dr. med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Povratak na Net.hr