U JAVNIM I PRIVATNIM BANKAMA

POHRANA MATIČNIH STANICA: Osigurajte na vrijeme svom djetetu dug život bez bolesti

Zadnjih godina sve češće se prakticira čuvanje matičnih stanica iz pupkovine nakon rođenja koje mogu pomoći u kasnijem liječenju.

Krv iz pupkovina ili placentala krv nalazi se u krvnim žilama pupčane vrpce. Tamo se nalaze visoko vrijedne matične stanice iz kojih mogu nastati druge stanice, ali i stanice koštane srži. U Hrvatskoj je prva banka za pohranu matičnih stanica i krvi iz pupkovine osnovana 28. ožujka 2007., a 5. srpnja 2007. pohranjena je prva krv iz pupkovine u javnu Banku. U to su danas uključena 23 rodilišta.

Korist pohrane matičnih stanica je velika

Krv iz pupkovine se uzima nakon podvezivanja pupčane vrpce. Matične stanice su one koje stvaraju ljudsko tijelo i imaju sposobnost stvaranja različitih organa i sistema ljudskog tijela. Nalaze se u krvi pupkovine te kao takve stvaraju stanice koštane srži i imunološkog sustava. Te stanice su one koje stvaraju eritrocite koji su među najvažnijima u našem organizmu jer prenose kisik. Iz njih nastaju i leukociti i trombociti koji su potrebni za obranu organizma i sprječavanje nastanka krvarenja. U našem organizmu postoje jedino tri izvora tih stanica – koštana srž, periferna krv i krv iz pupkovine.

Pri odluci da dajete pupčanu krv, nakon pretraga ćete saznati možete li ju dati na pohranu. Kako se radi o transplantantu, treba udovoljiti mnogim kriterijima koji su strogi, a uključuju kriterij broja stanica, sterilnosti i odsutnost zaraznih bolesti. Prema iskustvima banaka, tek svaka treća donirana krv može se pohraniti, jer zadovoljava sve kriterije.

Zadnjih deset godina pupčana krv se bacala jer nisu bila poznate njene koristi. Neke od njih su da liječe mnoge bolesti kao što su infarkt, oštećenja spinalne moždine ili Alzheimerova bolest. Osim toga, one se mogu koristiti za liječenje hematoloških bolesti kao što su oboljenje limfoma ili leukemija. Uz pomoć pohrane matičnih stanica, one se mogu koristiti nakon primjene kemoterapije kako bi se bolesna koštana srž zamijenila zdravom.

Ovo su neke od bolesti u čijem liječenju pomažu matične stanice iz pupčane krvi:

  • leukemija

  • neuroblastom

  • adrenoleukodistrofija

  • Hunterov sindrom

  • teška aplastična anemija

  • osteopetroza

  • talasemija

Pohranjivanje u javnim ili privatnim banakama

Procedura prikupljanja krvi iz pupkovine radi se neposredno nakon poroda. Ovaj postupak je potpuno bezbolan za majku i za novorođeno dijete. Na ovaj način se stanice prikupljaju najmanje kompliciranim načinom. Glavne prednosti pohrane matičnih stanica su kod obitelji koje su imale povijest imunoloških i krvnih poremećaja za potencijalno liječenje djeteta u budućnosti.

Ako se odlučite na pohranu matičnih stanica, u Hrvatskoj to možete napraviti u 23 rodilišta. Možete ih pohraniti u privatnoj ili javnoj banci matičnih stanica. Ona će vama biti uvijek dostupna ako plaćate njeno čuvanje u privatnoj banci. Možete ju iskoristiti vi, vaše dijete ili neka osoba kojoj ju odlučite dati. Cijena pohrane u privatnim bankama koja uključuje prikupljanje, testiranje i čuvanje je oko 20 tisuća kuna. Cijena ovisi o klinici i banci. Kod nekih privatnih banaka naplaćuje se i godišnje čuvanje.

Krv iz pupkovine možete i darovati, u Hrvatskoj je ustanova za to Zaklada Ana Rukavina.

“Ja sam s prvim djetetom darovala matične stanice iz pupkovine u Zakladu Ana Rukavina. Sestra mi je u bolnici isprintala sve papire koje sam ispunila, a na zadnjoj kontroli ih je doktor potpisao i donjela sam ih sa sobom u rodilište. Poslje poroda su mi izvadili krv i sve zajedno su poslali. S drugim djetetom nisam mogla darovati jer sam imali stafilokok pa su mi dali antibiotik.” izjavila je jedna od korisnica.

Javne banke će prikupiti i pohraniti krv iz pupkovine bez ikakve naknade. U tom slučaju ta krv je dostupna za upotrebu bilo kome u svijetu kome je potrebna. Ako se ona ne može pohraniti, koristiti će se za istraživanja. Ako vi, vaše dijete ili član obitelji trebaju matične stanice, a one se i dalje nalaze u banci, onda ih možete dobiti.

Pohrana matičnih stanica iz krvi iz pupkovine radi se na temperaturi od -196°C. U nekim privatnim bankama matične stanice se ne reduciraju iz krvi dok nisu potrebne jer krv iz pupkovine sadrži i druge stanice koje ne treba baciti. Ovakvom vrstom čuvanja održavaju se one stanice koje pomažu u liječenju krvnih obooljenja. Spremaju se u posebne vrećice za zamrzavanje koje se mogu slomiti ni prilikom potresa.

Trajanje čuvanja ovisit će o banci, no prosjek čuvanja je od 30-50 godina.

Povratak na Net.hr