Ne budite kiseli – pazite što jedete

Što je pH našeg tijela? On ukazuje na ravnotežu pozitivno naelektriziranih iona (kisele baze) i negativno naelektriziranih iona (lužnate). Narušavanjem pH, javljaju se razni zdravstveni problemi. A glavni krivci su prevelik unos mesa, prerađene hrane, pušenje i alkohol. Za razliku od njih limun doprinosi lužnatosti organizma.

Pojam pH dolazi od engleskog izraza power Hydrogen i zapravo se odnosi na mjerenje koncentracije vodikovih iona. Svaki broj na pH skali predstavlja deset puta veću ili manju razliku u toj koncentraciji. Neutralan pH iznosi 7,0, a blago lužnati 7.4.

No naš organizam nema jedinstveni pH. Ispitivanje pH sline ili urina će rezultirati nešto kiselijim očitanjem nego što je pH krvi.

Brinuti nas treba tek acidoza koja nastaje kada je Ph krvi ispod sedam i ostaje na ovoj razini. Pobornici alternativne medicine ističu da je ovo stanje posebno opasno za pacijente oboljelih od raka čiji je organizam oslabljenim i tumorom, agresivnom kemoterapijom i zračenjem.

Okus može prevariti, pa hrana kiselog okusa može biti alkalna i obrnuta. Primjerice agrumi ili jabuka tj. jabukovača imaju kiseli pH ali to ne znači da jednako djeluju u organizmu. Metabolički rezultat nakon konzumacije može nas iznenaditi. Čak i cijeđeni limun ili limeta organizmu donosi lužnatu tekućinu.

Pet jednostavnih pristupi za održavanje poželjnog pH:

1. Pokušavaju uravnotežiti svoju prehranu tako da omjer alkalne i kisele hrane bude 60/40, a zatim ciljajte na omjer 80/20.
Tipična prehrana modernog čovjeka sastoji se od pretežno kisele hrane: prerađene masti poput trans masti, šećera, fruktoznog kukuruznog sirupa (HFCS), bijelog kruha, peciva i sl.

Usredotočite se na organsko zeleno povrće. Blendajte sami povrće i voće u zdrave juhe i napitke.

2. Umjerena tjelovježba pomaže limfi eliminirati kiseli otpad.
Istina, tijekom vježbanja može se stvoriti mliječna kiselina koja je kisela, ali bitno je paziti na ravnotežu.

3. Tekućina
Izvorska voda je alkalna, ali njoj rijetko tko još ima pristup. Tretirana voda ima tendenciju da stvara kiselost u organizmu, no to se može popraviti ubacite li malo limunova soka u vodu koju pijte.

4. Minerali
Ključni minerali su magnezij, kalij, kalcij i natrij. U stanju acidoze, organizam uzima kalcij, kalij, magnezij iz vitalnih organa i kostiju jer su mu potrebni da bi neutralizirao kiselinu. Istraživanja su pokazala da žene koje imaju acidozu češće pate zbog osteoporoze. Pazite stoga na unos ovih minerala. Marelice su primjerice dobar izvor magnezija.

5. Kisik, san i manje stresa
Koristite vježbe dubokog disanja jer veći dotok kisika u stanice povećava pH. Stres i nesanica pridonose kiselosti. Visoki pH i jaka stanična oksigenacija su izravno povezani.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr