Štiti srce i ravna trbuh

Čuli ste za skrivene zdravstvene prednosti alkohola? Umjereno uživanje u dobroj kapljici može pomoći radu srca, potaknuti bolji rad mozga, pa čak i poravnati trbuh.

Pijete li ga umjereno, alkohol može imati pozitivne učinke na razinu kolesterola i šećera u krvi. Ali sve dobrobiti će brzo nestati i alkohol će postati vaš najgori neprijatelj ako nemate mjeru.

‘Jedan od najdosljednijih zaključaka u nizu istraživanja je da umjerena konzumacija alkohola može poboljšati zdravlje i produžiti život’, kaže dr. Eric Rimm, izvanredni profesor na Harvard School of Public Health.

Umjereno znači najviše jedno alkoholno piće na dan za žene i maksimalno dva pića dnevno za muškarce (pijete li više od toga, povećava se rizik od cijelog niza bolesti).

Pet dobrih razloga da nagnete čašu

Zaštitite srce

Crveno vino se odavno smatra dobrim za zdravlje srca. No, to nikako ne znači da trebate ispiti bocu merlota. Umjerena konzumacija može smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 40 posto, navodi se u studiji Harvard School of Public Health.

Kako to? Zdravstvene koristi imaju veze sa sposobnošću alkohola da podigne razinu dobrog (HDL) kolesterola, snizi loš (LDL) kolesterol i smanji rizik od začepljenih arterija.

Izravnajte taj trbuh

Zaboravite pivski trbuh. Ako ga konzumirate u umjerenim količinama, alkohol, zapravo, može pomoći u borbi protiv nakupljanja masnoće. Studija objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine iz 2010. pokazuje da su žene koje su pile jedno ili dva pića dnevno imale manje šanse udebljati se od onih koje su izbjegavale alkoholna pića.

Kako to? Žene koje piju umjerene količine alkohola manje jedu, osobito ugljikohidrate. Osim toga, umjerena i redovita konzumacija alkohola utječe povoljno na metabolizam.

Smanjite rizik od dijabetesa

Jedno piće dnevno tjera dijabetes? Začudo, ali alkohol može pomoći. Izvješće objavljeno 2005. u Diabetes Careu pokazuje da umjerene količine alkohola, jedno piće dnevno za žene, te do dva pića dnevno za muškarce, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 do 30 posto.

Kako to? Alkohol povećava razinu hormona koji poboljšavaju osjetljivost na inzulin. Drugim riječima, tijelo lakše preradi glukozu i koristi je kao energiju. To smanjuje količinu šećera u krvi te u konačnici rizik za razvoj dijabetesa.

Potiče bolji rad mozga

Malo alkoholnog pića može spriječiti kognitivno propadanje. Istraživači sa Sveučilišta Loyola utvrdili su da umjereni konzumenti imaju 23 posto manje izglede razviti kognitivna oštećenja, Alzheimerovu bolest i druge oblike demencije u odnosu na one koji ne konzumiraju alkohol.

Kako to? Istraživači pretpostavljaju da umjereno pijenje podiže dobar kolesterol, a to može poboljšati protok krvi u mozgu. Alkohol također može ‘ojačati’ moždane stanice, pripremajući ih za borbu s većim izvorima stresa kasnije u životu, koji bi mogli uzrokovati demenciju. Vino se pokazalo posebno dobrim.

Brani od žučnih kamenaca

Kamenčići i pijesak u žučnom mjehuru mogu uzrokovati bol ili grčeve u želucu. Izbjegnite taj krajnje nezgodan osjećaj i dodajte malo alkohola u dnevnu prehranu. Istraživanja pokazuju da redovita umjerena konzumacija alkohola (pet do sedam dana u tjednu) smanjuje rizik od žučnih kamenaca. Nasuprot tome, rijetka konzumacija alkohola (jedan do dva dana u tjednu) nije pokazala značajnu povezanost s rizikom.

Kako to? Sjetite se da alkohol povećava dobar kolesterol u krvi, pa to utječe i na kolesterol u žučnom mjehuru. Osim toga, prekomjerna tjelesna težina jedan je od glavnih faktora rizika za razvoj žučnih kamenaca, tako da umjereno pijenje može smanjiti rizik.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr