Ovo je jedan od glavnih krivaca za debljanje

Pokušavate se riješiti viška kilograma, ali nikako vam ne ide, bez obzira na to koliko vježbali i pazili na ono što jedete? Možda je problem u kroničnom stresu, koji itekako može utjecati na debljanje i kilograme.

Osim što negativno utječe na zdravlje, stres negativno utječe i na pokušaje mršavljenja. Evo kako stres može utjecati na debljanje:

Stres usporava metabolizam

Naš metabolizam je koktel različitih hormona. Kad su svi hormoni uravnoteženi, u organizmu sve radi kako treba. Probava i regulacija šećera funkcionira onako kako je optimalno za zdravlje. No, kronični stres izaziva neuravnoteženost hormona i usporavanje metabolizma. Adrenalin i kortizol preplave tijelo u razdobljima stresa i uspore sposobnost tijela da sagorijeva kalorije, masti i šećer.

Stres uzrokuje ‘lažan’ osjećaj gladi

Hormoni su također odgovorni i za signale gladi. Grelin je hormon odgovoran za osjećaj gladi, a leptin hormon odgovoran za osjećaj sitosti. Kad ste pod stresom, tijelo smanjuje razinu leptina i povećava razinu grelina. Zbog toga jedete više i ne osjećate sitost. Rezultat je takav da u organizam unosite puno više kalorija nego što je potrebno, zbog čega se debljate.

Zbog stresa imate potrebu za slatkim i masnim

Kronični stres uzrokuje ne samo osjećaj da ste stalno gladni, nego i izaziva žudnju za namirnicama koje obiluju masnoćama i šećerom. Stres izaziva intenzivne žudnje, zbog čega mnogi tada jedu više nezdrave hrane koja deblja.

Stres uzrokuje poremećaj razine šećera

Inzulin je hormon koji regulira razinu šećera u krvi. Kad ste pod kroničnim stresom, tijelo nije u stanju regulirati inzulin, što može uzrokovati puno problema. Osim toga, pojačava se i želja za nezdravom hranom, namirnicama s više kalorija i masnoće.

Stres potiče abdominalne masnoće

Visoke razine kortizola koje tijelo luči kad ste pod stresom mogu imati niz štetnih nuspojava. Jedna od njih je i skladištenje masti u predjelu trbuha.

Ako već duže vrijeme pokušavate bezuspješno smršavjeti, možda to ima veze sa stresom i možda je trenutak da prvo pokušate smanjiti količinu stresa u vašem životu.

Povratak na Net.hr