UZROCI SU BROJNI

PAUČINASTE VENE: Uz pomoć ovih savjeta možete zaustaviti nastanak prvog stadija problema s venama

Najčešće su prisutne na nogama te mnogim ženama i muškarcima stvaraju neugodu i tešku bol.

Paučinaste vene su zapravo prvi stadij problema s proširenim venama. Pojavljuju se uglavnom na nogama, veličine su od jednog do četiri milimetra. Uz vidljivost vena na koži pojavljuje se i crvenilo te oteknuće oko gležnja. Nazivaju se paučinastima jer zaista izgledaju kao tanka paukova mreža.

Vene su žile u ljudskom tijelu koje skupljaju krv iz tijela. U njima je tlak nizak, a stijenke su im slabe. U slučaju kada se krv sporije kreće prema srcu, vrši se pritisak na slabe stijenke vena koje se počinju širiti. Stijenke se sastoje od zalisaka koji služe kako bi krv mogla teži venama suprotno djelovanju sile teže. U slučaju da oni oslabe počinje se gubiti njihova funkcija sprječavanja zaostajanja krvi. Oni također služe za omogućavanje jednosmjernog gibanja krvi prema srcu. Varikoziteti ili paučinaste vene su rezultat slabih stijenki vena.

Zastoj i proširenje vena u nekim slučajevima mogu biti više opasni od tromboze. One mogu biti i pod kožom, ali ako se pojave na koži imaju plavu ili plavoljubičastu boju. Najčešće se pojavljuju u starijoj dobi, ali je pojavljivanje moguće već u adolescentnom razdoblju. Ovo su neki od uzroka pojave proširenih vena:

 • nasljedni uzroci
 • smetnje u funkciji srca
 • šećerna bolest
 • smetnje u funkciji jetre i bubrega
 • trudnoća
 • slabljenje stijenke žila radi hormonalnih promjena
 • korištenje kontracepcijskih pilula
 • nepravilno sjedenje
 • ravno stopalo
 • neaktivnost mišića
 • prekomjerna tjelesna težina
 • iskrivljena kralježnica

Paučinaste vene izazivaju veliku bol i neugodnost

Ako sumnjate u pojavu paučinastih vena na vašem tijelu, nećete ih moći ne vidjeti. Osim toga, moguće je da se pojave neki simptomi prije pojave plave paukove mreže. Proširenim venama prethodi osjećaj težine i bolova u potkoljenicama, grčenje mišića nogu i peckanje, bol nakon dugog stajanja te bol u nogama prije spavanja. Rane i otekline u području potkoljenica i gležnjeva te promjena boje u crvenkasto smeđu među prvim su znakovima pojave. Nakon navedenog pojavljuju se vidljive paučinaste vene na bolnim područjima, najčešće potkoljenicama.

Nabrojani simptomi prije pojave su nulti stadij, a paučinaste vene su prvi. Nakon toga nastaju vrećaste varikozne vene veće od četiri milimetra, edemi i nateknuće noge, ekcemi, zatamnjenje i otvrdnuće kože. Zadnji stadij su zarasle i otvorene rane i ulkusi na koži.

paucinaste vene

Prije liječenja prevenirajte nastanak

Prije samog nastanka paučinastih vena, trebali biste razmisliti o svojim svakodnevnim aktivnostima i načinu života. Proširene vene su usko povezane s prevelikom tjelesnom težinom, što znači da ako ste pretili ne bi bilo loše da se odlučite na neku dijetu. Izbor je zaista velik, a uz savjet liječnika možete odabrati najbolju za sebe i svoje zdravlje. Smanjivanjem tjelesne težine spriječit ćete pojavu kardiovaskularnih bolesti i bolesti s probavom.

Sjedenje ili stajanje cijelog dana također će pospješiti pojavu, pa tako ne bi bilo loše da se na poslu ili u školi svako malo razgibate što će vam ujedno pomoći i da se razbudite. Počnite se baviti nekom tjelesnom aktivnošću jer će to pokrenuti bolju cirkulaciju krvi u tijelu. Ako imate problem s ravnim stopalom ili stopalima, obratite se pedijatru koji će vam pomoći riješiti taj problem.

Povremene masaže i njega nogu toplim kupkama ili hladnim oblozima umanjit će mogućnost nastanka paučinastih vena.

Liječenje ide kroz poticanje bolje cirkulacije krvi

S obzirom na to da su paučinaste vene prvi stadij proširenih vena, čim se pojave krenite s liječenjem. Prvi znakovi su pokazatelj da vam je potrebna terapija kako bi se spriječile daljnje komplikacije. Terapija koju će vam pripisati liječnik će se sastojati od uzimanja dodataka za poticanje cirkulacije krvi te smanjivanje grčeva i boli.

U slučaju nastanka proširenih vena u višem stadiju, mogu se izvesti radiofrekventna i laserska ablacija koje uništavaju venu iznutra. Također se može raditi kirurška klasična operacija vena koja se radi u općoj ili spinalnoj anesteziji. Nakon svih zahvata morat ćete nositi elastične zavoje.

Odličan način ublažavanja kod kuće su biljne kapi i tinkture od koprive i ružmarina, te topli oblozi i masaže s kantarionovim uljem.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr