NE OSUĐUJU NITI KRITIZIRAJU

PAS, MAČKA, ZAMORAC… Ponekad su životinje najbolji psihoterapeuti

Čak je i iskusnim psihoterapeutima ponekad teško pomoći nekome tko pati od depresije. Ali zamislite kako se pacijent može otvoriti kada vidi razigranog psića koji mu se mota pod nogama i svojim velikim, veselim očima zove na igru.

Ali ne koriste se ovih dana samo psi kao pomagači u terapiji: pomažu i konji, zamorci, kornjače i brojne druge životinje.

“Terapijama u kojima asistiraju životinje može se ostvariti veliki uspjeh, osobito u liječenju poremećaja tjeskobe i depresije”, rekao je dr. Arno Deister, šef odjela psihosocijalne medicine u bolnici u njemačkom Itzehoeu i predsjednik njemačkog saveza za psihijatriju, psihoterapiju i psihosomatiku (DGPPN).

MUŠKARCIMA JE GORE: Depresija je smrtonosna kao pretilost

“Depresivni, na primjer, ponekad teško uspostavljaju kontakt i grade povjerenje sa svojim terapeutom”, kaže Deister.

Životinja kao posrednik

Životinja tada može biti učinkovita u “probijanju leda”, djeluje kao posrednik među njima, dodao je. Naravno, pod pretpostavkom da i pacijentii terapeut imaju pozitivna iskustva s vrstom u pitanju.

ZA SVE KRALJEVE FACEBOOKA, INSTAGRAMA… Društvene mreže uzrokuju depresiju i anksioznost

Ključni faktor u pozitivnom učinku životinja leži u tome što ljudi znaju biti kritični i skloni predrasudama.

“Životinje prihvaćaju ljude onakve kakvi jesu, sa svim njihovim slabostima”, Deister.

Životinje se ne koriste samo u terapijama nego i u unapređenju života štićenicima umirovljeničkih domova ili institucijama za osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom. Služe za podizanje kvalitete njihova života motivacijom, edukacijom ili rekreacijom te im podižu samopouzdanje.

Povratak na Net.hr