Ovako ćete ublažiti bol trtice

Poštovani, nedavno sam pala na leđa – na trticu. Obavila RTG i čekajući kompletni nalaz dobila samo sliku.

Na slici se jasno vidi da je kraj, odnosno zadnje tri kosti trtice odvojene od ostalog dijela trtice. Da li je to normalno tj. da li je ta odvojenost normalna na RTG snimci ili se radi o lomu. Bol je jaka.

ODGOVOR:

Budući da ste obavili RTG snimku trtice, nju je liječnik radiolog morao i očitati, te u svom nalazu ukazati na prijelom u području trtice ili se može raditi o subluksaciji ili luksaciji kocigisa ili pak o abnormalnoj mobilnosti kocigealne kosti (hipermobilnost, anteriorna ili posteriorna subluksacijka ili luksacija kocigisa).
Ukoliko to u vašem nalazu, odnosno u vašem slučaju nije navedeno, sigurno se radi o anatomskoj devijaciji tj. odstupanju od normalne građe.

Bolnost trtice može biti uvjetovana nedavnom ili starijom traumom, bavljenjem nekim sportovima (npr. dulja vožnja bicikla, jahanje, dulje sjedenje na tvrdoj podlozi), teži vaginalni porod, konstitucijom same osobe ili pak upalno degenerativnim promjenama.

Kako si pomoći

Jedan od načina kako si možete pomoći je da sjedite na antidekubitalnom jastuku (jastuk koji ima u sredini rupu da se smanji pritisak na samu trticu) ili neki mekši jastuk (tempur pjena) te stavljanje hladnih obloga na bolno mjesto.

U fazi bolnosti se preporučuje i uzimanje nekih od nesteroidnih antireumatika koji će djelovati dvostruko tj. smanjiti upalu i bolnost.

Ukoliko bolnost dulje potraje, u svakom se slučaju javite liječniku obiteljske medicini, uz obavezni pregled specijaliste fizijatra ili ortopeda.

POLIKLINIKA ZA FIZIKALNU MEDICINU I REHABILITACIJU
I FIZIKALNU TERAPIJU SREMAC BOHAČEK
EDE MURTIĆA 2
ZAGREB

TEL: 66 99 273

Povratak na Net.hr