banner

SIMPTOMI SU NEKAD HOROR

OVE ZEMLJE DOPUŠTAJU BOLOVANJE ZBOG MENSTRUACIJE: Ipak, rijetko koja žena ga zaista i iskoristi, evo zašto

Iako je bolovanje zbog menstruacije uvedeno u nekoliko azijskih zemalja, žene ga rijetko koriste zbog kulturoloških razloga

Četiri azijske zemlje već desetljećima omogućavaju ženama bolovanje tijekom ‘onih dana u mjesecu’. U toj praksi prednjače Japan i Južna Koreja budući da tamošnje žene mogu koristiti bolovanje već 70 godina, no rijetko kad ga zaista i iskoriste, piše CNN.

Za Japanku Sachimi Mochizuki menstruacija nije veliki problem, no nevoljko koristi bolovanje jer bi onda morala reći svojim nadređenima, uglavnom muškarcima, da menstruira. “To je jako privatna stvar, pogotovo u Japanu gdje je menstruacija i dalje tabu”, govori žena koja radi već 20 godina.

Bolovanje zbog menstrualnih bolova u Japanu je uvedeno još 1947. godine, dok je Južna Koreja tu praksu uvela 1953. Osim toga, u sve više tvrtki u Indiji i Kini tvrtke prihvaća sličan model.

SUROV PRIKAZ MJESEČNICE UZDRMAO SVIJET: Bez plave tekućine i drugih nebuloza – jeste li spremni vidjeti apsolutno sve?

S druge strane, u zapadnim zemljama takve su prakse praktički nepostojeće. Čak i u onim zemljama u kojima postoji bolovanje zbog menstruacije, feministkinje se ne slažu oko toga je li to korak naprijed ili unazad za ženska prava.

ShutterstockFoto: Shutterstock

Ovaj model bolovanja u Japanu je uveden kako bi radnice u tvornicama za vrijeme menstruacije poštedjeli od teškog fizičkog rada i loših higijenskih uvjeta. Nakon Drugog svjetskog rata bolovanje je upisano u zakone o radu kao pravo na odsutnost svim ženama koje imaju bolne menstruacije.

Zaposlenice ne koriste mogućnost bolovanja

Stopa korištenja isprva je bila dosta visoka, oko 26 posto 1965. godine, no kako je vrijeme prolazilo sve je manje žena koristilo tu opciju. Anketa japanske vlade iz 2017. pokazala je da je samo 0,9 posto zaposlenica iskoristilo bolovanje zbog menstruacije. U Južnoj Koreji vlada sličan trend. Prema anketi iz 2013. bolovanje je koristilo 23,6 posto žena, a 2017. taj je broj opao na 19,7 posto.

Taj se pad u Japanu može objasniti time što je takvo bolovanje uglavnom neplaćeno, a zaposlenice ne znaju da imaju tu opciju jer ju u tvrtkama ne spominju. No, najveći problem su kulturološki razlozi.

ŽENA IZGUBILA ŽIVCE ZBOG ‘ČUDNOG’ POTEZA SUPRUGA: Ali, doslovno nitko nije na njezinoj strani. U čemu je problem?

Iako je u Japanu kažnjivo diskriminirati zaposlenike na temelju roda i spola, žene i dalje trpe nevjerojatne pritiske. Uz to, od radnika se očekuje da ne uzimaju slobodne dane i bolovanja.

Menstruacije su još uvijek osjetljiva tema. Primjerice, kada žena kupi tampone u trgovini, blagajnik ih stavlja u smeđu papirnatu vrećicu kao da se radi o nečem što treba ostati skriveno. “Ako kažete kolegama da uzimate bolovanje zbog menstruacije, oni će to protumačiti kao da niste dobar zaposlenik kao jedan muškarac”, objasnila je Mochizuki.

Zapad kaska

U drugim dijelovima Azije tvrtke koriste ovu praksu kako bi podržale svoje radnice, ali i kako bi odaslale političku poruku. Posebno se ističu tvrtke iz Indije, zemlje u kojoj žene ne smiju kuhati hranu ni dirati ukućane dok menstruiraju, dok 70 posto majki smatra menstruaciju ‘prljavom’. Mnogi misle kako će žene zbog korištenja bolovanja ispasti slabe i da će obeshrabriti poslodavce da ih zaposle.

ShutterstockFoto: Shutterstock

S druge strane, bolovanje zbog menstruacije na zapadu svako malo postane top tema u medijima, no rijetko kad se provede u djelo. Mladi muškarci i žene uglavnom zagovaraju tu ideju, dok joj se starije žene protive. “Ako su one mogle izdržati na poslu tijekom menstruacije, onda misle da bi mlade žene trebale učiniti isto”, kaže profesorica Elizabeth Hill sa Sveučilišta u Sydneyu.

Kritičari smatraju kako žene nisu bolesne kada menstruiraju, već proživljavaju normalni biološki proces.

Nekoliko je ispitivanja pokazalo potrebu za uvođenjem bolovanja zbog menstruacije. U anketi provedenoj na 32.748 Nizozemki, 14 posto žena uzelo je bolovanje tijekom menstruacije. Čak i kada su to napravile, samo 20 posto ih je dalo pravi razlog. Oko 68 posto želi fleksibilnije radno vrijeme tijekom menstruacije, a većina, čak 81 posto, svejedno se pojavila na poslu iako su se osjećale manje produktivno zbog simptoma.

U tvrtkama koje su uvele takvo bolovanje, odnosi su postali zdraviji, a zaposlenice se osjećaju kao da ih nadređeni poštuju te rade produktivnije.

Povratak na Net.hr