POTVRDILI STRUČNJACI

OVA ŽIVOTINJA MOŽE SPRIJEČITI RAZVOJ ASTME: Savršen je ljubimac i najbolje ju je nabaviti prije djetetove prve godine

Djeca obožavaju životinje i većina njih želi imati nekog “dlakavca” kojega će gnjaviti i maziti. Nažalost, mališani koji imaju astmu ili su jednostavno pod velikim rizikom da je razviju uskraćeni su za ovakav scenarij. Ali jedan kućni ljubimac ne samo da nije opasan za njih, već im navodno može i pomoći.

Mačka u kući može spriječiti razvoj astme kod djece koja posjeduju taj gen. Mnogi roditelji pretpostavljaju da su alergeni iz dlake kućnih ljubimaca odgovorni za probleme s disanjem njihove djece. Ali čini se da je obrnuto istinito. Danski znanstvenici složili su se: “Rana izloženost ovim alergenima može pomoći u sprječavanju razvoja bolesti.”

Postoji genetska varijanta, nazvana genotipom TT, koja je povezana s većim rizikom od astme i srodnih bolesti, kao što su upala pluća i oblici bronhitisa. Istraživanje na 377 djece s astmom ili predispozicijom za astmu pokazalo je da mačka u kući čini mala poboljšanja kod djece s niskim čimbenikom rizika.

Međutim, šanse za dobivanje astme, upale pluća i bronhitisa bile su “obrnuto povezane” među djecom TT genotipa. Drugim riječima, što je veći rizik od dobivanja astme, to će imati više koristi držanje mačke za kućnog ljubimca.

ZABORAVITE VANJSKO ZAGAĐENJE ZRAKA: Glavni okidač za razvoj astme i plućnih bolesti krije se u vašem domu

Najbolje je mačku nabaviti u djetetovoj najranijoj dobi jer će tako biti više koristi. Stručnjaci kažu da je najbolje vrijeme za to već u prvih godinu dana djetetova života. Vjeruje se da izlaganje alergenima iz mačje dlake pomaže poboljšanju imunološkog sustava djeteta dok se ono razvija.

Pas, s druge strane, neće pomoći. Razlog je vjerojatno to što će mačka imati više kontakta s dječjim krevetićem nego pas. Slučajevi astme uzrokovane upalom dišnih putova u konstantnom su porastu proteklog desetljeća. Statistika kaže da pogađa više od osam posto djece, piše Daily Mail.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr