Otkriveno tko su nam prijatelji i zašto ih danas imamo više nego ikad

Istraživanje koje je proveo Genius Gluten Free u Velikoj Britaniji, pokazalo je kako najviše prijatelja imamo u kasnim 20-im godinama života odnosno u 29-oj godini.

U istraživanju je sudjelovalo 1.505 ispitanika, a ispostavilo se kako u toj dobi imamo prijatelje iz škole, s fakulteta, posla te društvenih mreža.

Premda su ispitanici iskazali kako im je u toj dobi i još uvijek najbolji prijatelj osoba s kojom su išli u osnovnu školu, ispostavilo se kako najviše zajedničkog imaju s kolegama s posla. Čak trećina ispitanika koji su sudjelovali u anketi, priznali su da ih bolje razumiju određeni kolege s posla nego obitelj. Rezultati istraživanja su pokazali kako pritisak i rad s ljudima koji slično razmišljaju stvaraju nove veze odnosno međuljudske odnose.

Ipak postoji malena razlika kako muškarci, a kako žene stječu prijatelje iz radne okoline. 32 posto žena izjasnilo se kako im kolege s posla postaju prijatelji tek nakon što podijele svoje intimne probleme, dok se 39 posto muškaraca ‘prijatelji’ nakon odlaska na piće.

Najviše prijatelja s posla imaju osobe koje se bave marketingom, a slijede i kuhari, zaposlenici u vojsci i umjetnici.

‘Prije 30-qk godina bilo je nezamislivo imati 60 prijatelja. No, u ovo digitalno doba, to se promijenilo jer škola i fakultet nisu jedina niti najčešća mjesta gdje upoznajemo ljude. Danas najviše vremena provodimo na poslu stoga ne čudi što se kolege zbližavaju’, pojašnjava stručnjak za komunikaciju, Harry Witchel.

Povratak na Net.hr