banner

Otkriveno kako negativna sjećanja pretvoriti u – pozitivna

Svi mi imamo negativna sjećanja, i premda se vrijeme i uvjeti mijenjaju, pa tako i utjecaji tih sjećanja na naš svakodnevni život, vrlo je velika vjerojatnost da ih nećete moći zaboraviti. No to bi sad moglo biti moguće, jer bi se uz pomoć svjetlosti naša najstrašnija sjećanja mogla pretvoriti u sretna.

Prema novom istraživanju objavljenom u znantsvenom časopisu ‘Nature’, znanstvenici su uspjeli izmanipulirati neurone koristeći svjetlost, te su učinkovito promijenili električne obrasce povezane s osjećajem straha. U ekperimentima su koristili laboratorijske miševe kod kojih su stvorili prestrašena sjećanja šokirajući ih svaki put kad su krenuli prema određenom kutu kaveza. S vremenom su se miševi počeli bojati tog kuta i bojkotirati ga.

Jednom kad je stvorena memorija, istraživači su koristili manipulaciju svjetlošću kako bi djelovali na obrambene obrasce neurona povezane sa strahom. Kad su ih promijenili, miševi više nisu povezivali strah s tim kutem i normalno su odlazili do njega.

Znanstvenici su zatim čak uspjeli preokrenuti istraživanje kako bi stvorili sjećanje na osjećaj straha tamo gdje ga prvotno uopće nije bilo.

Inače, ciljanje na neuronske puteve nije nikakva novost, nego se zove optogenetika i s njom se eksperimentira posljednjih godina. No ono što ovo istraživanje čini jedinstvenim jest činjenica da su uspjeli naći i ciljati na točno određene neurone – one odgovorne za određeni dio memorije.

Sve u svemu, ova otkrića pomogla su znanstvenicima da samo izbrišu emocionalni dio memorije, no ne i kontekstualni dio. Miševi su se i dalje sjećali tog kuta, samo ne i straha povezanog s njim.

Dalje se nadaju da će ova tehnologija pomoći da se jednog dana stvori terapija za osobe koje boluju od PTSP-a, bez da moraju u potpunosti ukloniti sva sjećanja na traumatična iskustva.

Povratak na Net.hr