Otkrili kako se najlakše riješiti kolesterola

Uzimanje probiotika dva puta dnevno uklonit će ‘loš’ kolesterol, a može spriječiti i bolesti srca. Novo istraživanje posebno je zanimljivo jer dokazuje da prirodna tvar može učiniti nešto što farmaceutski proizvod ne može – sniziti loš kolesterol i to bez bez nuspojava.

Već desetljećima zagovornici prirodnog načina liječenja savjetuju da obratimo više pozornosti na ‘dobre’ bakterije u našem probavnom sustavu te da jedemo jogurt i fermentiranu hranu i/ili uzimamo probiotike kao dodatak prehrani. Stručnjaci iz American Heart Associationa na kongresu 2012. u Los Angelesu objavili su da uzimanje probiotika može pomoći u prevenciji bolesti srca.

Dr. Mitchell L. Jones, glavni autor studije i znanstveni novak na Medicinskom fakultetu Sveučilišta McGill u Montrealu, objasnio je da uzimanje dviju doza probiotika dnevno snižava količinu ključnih molekula u krvi koje su nositelji kolesterola, odnosno onih odgovornih za ‘loš’ kolesterol.

Ovo istraživanje pokazuje da prirodna tvar može učiniti nešto što farmaceutski proizvod ne može – sniziti loš kolesterol i to bez nuspojava.

U ranije provedenim studijama, soj živih probiotičkih mikroorganizama (Lactobacillus reuteri) pokazao se dobrim u snižavanju razina LDL ili ‘lošeg’ kolesterola. U sklopu nove studije, istraživači su željeli vidjeti je li isti probiotik mogao sniziti LDL i smanjiti molekule kolesterola poznate kao kolesterol estera. Naime, kombinacija povišenog kolesterola estera i visokog LDL-a povezana je s pojavom opasnih plakova u arterijama, što rezultira povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Istraživanje je provedeno na 127 ispitanika odrasle dobi koji su imali visoki kolesterol. Polovina pacijenata dobivala je probiotičke proizvode dva puta dnevno, a ostali placebo. Nakon samo devet tjedana, oni koji su uzimali probiotike imali su 11,6 posto nižu razinu LDL-a od onih koji su dobivali placebo. Osim toga, kolesterol esteri su smanjeni za 6,3 posto, a kolesterol esteri zasićenih masnih kiselina pali su za gotovo devet posto, u usporedbi sa skupinom koja je dobivala placebo.

Uza sve to, ljudi koji uzimaju probiotik nemaju nikakve nuspojave. Istraživači ističu da probiotički soj L. reuteri ima dugu povijest sigurne uporabe.

Zanimljivo je da je prethodno istraživanje objavljeno u časopisu Nature pokazalo da neravnoteža “dobrih” u korist “loših” bakterija u crijevnom traktu nekako aktivira dijabetes tipa dva. Čini se da probiotici mogu spriječiti ili liječiti to stanje. Osim toga, znanstvenici su otkrili i da probiotici mogu povećati imunološki odgovor na virus gripe, te mogu pomoći kod upalne bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Povratak na Net.hr