BUDITE KORAK ISPRED

OSTANITE ZDRAVI NA POSLU DOK SU SVI OKO VAS BOLESNI: Ova jednostavna promjena smanjit će učestalost bolovanja, ali i stres

Kad bi svi uredi prihvatili ovu praksu, bilo bi mnogo manje bolovanja.

Rad u zajedničkom uredu znači da, ako netko dođe na posao s gripom ili prehladom, otvorit će se Pandorina kutija i svi će odjednom morati uzeti bolovanje. Dok se problem zaraze obično povezuje s lošom ventilacijom u prostoru, drugi zdravstveni problemi mogu nastati i zbog određenih kemikalija koje se koriste za uredski namještaj. Prema istraživačima Eddieju van Ettenu i Pierreu Horwitzu, dodavanje zelenila u vaš radni prostor nudi cijeli niz pogodnosti, uključujući smanjenje dana bolovanja, ali i stresa.

Štetne kemikalije u uredu

Istraživači su objasnili da je većina ljudi naviknuta na rad u uredu koji je opremljen sintetičkim namještajem, uključujući vinilni tepih, pisaći stol od iverice te plastični ili sintetički uredski stolac. I dok dodavanje biljaka u zatvoreni prostor može pomoći u osvježavanju tmurnog radnog prostora, to također može pomoći očistiti zrak od otrovnih kemikalija. Nastale tvari, poput formaldehida, jedan su od mnogih spojeva koji se oslobađaju na ovim vrstama namještaja, a koji dokazano uzrokuju zdravstvene probleme.

Oni koji su izloženi spoju kažu da su im oči, nos i grlo nadraženiji, a često imaju više glavobolja, u nekim slučajevima i iritaciju kože. Druge štetne kemikalije u uredu mogu uključivati benzen, etilbenzen, toluen i ksilen, pa čak i amonijak iz proizvoda za čišćenje, zabrinuti su istraživači. NASA-ina studija čistog zraka pokazala je da dodavanje biljaka u uredsko okružje može pomoći u pročišćavanju zraka od zagađivača i uklanjanju brojnih štetnih spojeva, uključujući formaldehid.

Koju biste biljku trebali držati u kojoj prostoriji? Evo gdje će svaka od njih preživjeti i moći dati najbolje od sebe

Dobre bakterije u biljkama

Prema istraživanju, biljke koje imaju veće listove čine najbolji posao u uklanjanju onečišćujućih tvari. Za optimalan razmak postavite jednu biljku srednje veličinu na svakih 2,2 četvorna metra.  Uredi su također poznati uzgojni teren za bakterije – s ljudima koji dovode cijeli niz virusa i mikroba u okoliš. Budući da su ti prostori zatvoreni i oslanjaju se na ventilaciju, mogu se pojaviti nova staništa za mikrobne zajednice, od kojih neke možda neće biti dobre za vaše zdravlje.

“Dobre bakterije u biljkama i njihovoj zemlji važan su dodatak uredu, one stabiliziraju ekologiju izgrađenog sintetičkog okoliša”, navode istraživači. ‘Bakterije iz biljaka također bi mogle pomoći u sprječavanju izbijanja patogena i balansiranju složene mreže ekosustava. Zdrava ravnoteža može smanjiti učestalost virusnih bolesti i uzimanja bolovanja među osobljem”. Imajte na umu da veće biljke imaju veću korijensku masu i površinu tla, što znači i više dobrih bakterija, piše Daily Mail.

 

Povratak na Net.hr