Ne samo što je fina i neodoljiva, čokolada vas čini i pametnima

Malo je onih koji ne vole čokoladu. Dapače, neki su toliki obožavatelji da nerijetko i pretjeraju nakon čega ih peče savjest. Međutim, ako je vjerovati novom istraživanju, za to nema potrebe jer čokolada ima i svojih dobrih strana.

Naime, Franz Messerli iz New Yorka u svom je istraživanju došao do zanimljivog zaključka u kojemu se posebno ističu dvije zemlje – Švicarska i Švedska. Upravo u te dvije zemlje se jede puno čokolade i upravo iz tih dviju zemalja dolazi najviše dobitnika Nobelove nagrade.

Njegova studija je objavljena čak u renomiranom magazinu New England Journal of Medicine. Messerli je uz veliki trud izradio kompliciranu tablicu pomoću koje se prikazuje veza između konzumiranja čokolade po glavi stanovnika neke zemlje i broja dobitnika Nobelove nagrade koji iz nje potječu.

Na prvom mjestu njegove tablice se nalazi Švicarska. U toj zemlji potrošnja čokolade po glavi stanovnika godišnje iznosi skoro dvanaest kilograma. Pritom se ta alpska zemlja može pohvaliti da ima 36 dobitnika Nobelove nagrade. Messerli je podatke skupljao i analizirao vrlo brižljivo.

U svoje je istraživanje uključio 23 zemlje. A jedna od tih zemalja iskače iz formule: Švedska. Svaki stanovnik te zemlje u prosjeku pojede godišnje oko 6,5 kilograma čokolade. Švedska međutim ima 32 dobitnika Nobelove nagrade – previše, ako se uzme u obzir Messerlijeva računica. Jer, prema njegovoj ‘čokoladnoj statistici’ iz te bi skandinavske zemlje trebalo dolaziti tek 14 pametnih dobitnika prestižne znanstvene nagrade.

Messerli je zbog tog ‘izuzetka’ odmah imao spremno obrazloženje: Šveđani, tvrdi on, reagiraju vrlo osjetljivo na efekt porasta učinkovitosti uzrokovan konzumacijom čokolade i shodno tome im treba manja količina te poslastice kako bi uspjeli dobiti Nobelovu nagradu.

Ranije provedena istraživanja su pokazala kako čokolada usporava starenje, utječe na dobro raspoloženje, a djelotvorna je i u raznim tretmanima ljepote.

http://www.dw.de/%C4%8Dini-li-nas-%C4%8Dokolada-pametnima-zdravima-i-lijepima/a-17469775

Povratak na Net.hr