Osam najčešćih vrsta glavobolja

Pronaći pravi lijek za glavobolju zna biti komplicirano. Uzrok zbog kojeg vas točno boli glava istovremeno je i putokaz prema olakšanju.

Boli li vas glava mućnite malo i promislite kada se ili nakon čega najčešće javlja glavobolja. O čemu biste trebali još razmisliti?

Pogledajte osam najčešćih razloga glavobolja koje muče odrasle osobe:

1. Glavobolja uzrokovana problemima s ustima
Epicentar boli nalazi se oko usta i vilice. Posebno intenzivna zna biti ujutro kod onih koji tijekom noći škripe zubima. Ove se glavobolje mogu osjećati tijekom cijelog dana, a osim ujutro znaju biti bolne i nakon stresne situacije nastale tijekom dana, kod koje također nesvjesno stišćemo vilicu.

Kako si pomoći? “Većina pacijenata ne shvaća da treba ići stomatologu koji će im pomoći”, kaže Colleen Olitsky, kozmetički stomatolog koji radi u New Yorku i na Floridi.

“Zagriz neke osobe, odnosno način na koji zatvara vilicu – način na koji se spajaju zubi donje i gornje čeljusti – može izazvati bolove u glavi i vratu.”

Liječenje može uključivati nošenje posebno podešenog štitnika koji se nosi noću, proteze, navlake – pa čak i injekcije Botoxa.

2. Migrene
Prema mišljenju National Headache Foundationa, više od 29 milijuna Amerikanaca pati od migrena. Osim boli uzrokuju mučnine, povraćanje, probleme s vidom te osjetljivost na svjetlo i zvuk.

arti-201003020306006Točan uzrok migrene nije najjasniji. Što se tiče terapije, kod nekih se pokazala dobrom akupunktura, metode opuštanja, vitamin B12 i magnezij, neki lijekovi na bazi triptana i injekcije Botoxa. Budući da postoji tolika lepeza mogućih terapija, najbolje je posvjetovati se s liječnikom koji će vam posvetiti dovoljno vremena.

3. Glavobolje izazvane pretjeranom upotrebom tableta protiv boli
Tablete protiv boli trebale bi ukloniti glavobolju, a ne biti njen uzrok. Stručnjaci ipak upozoravaju na novu vrstu glavobolje koja je sve učestalija, posebno kod onih s vrlo bolnim glavoboljama. Oni to nazivaju – glavobolje nastale zloupotrebom lijekova. Riječ je o opakom ciklusu boli.

Uzimate li tablete protiv glavobolje, a nakon toga slijedi još jača glavobolja, koja se često krivo naziva ‘glavobolja zbog napetosti’, možda imate baš ovaj problem.

Uzimanje aspirina, acetaminofena ili ibuprofena na dnevnoj bazi može uzrokovati česte glavobolje.

Obratite se liječniku koji ima iskustva s ovom vrstom glavobolja, a on će vam propisati prikladnu terapiju.

4. Sinusna glavobolja
Bilo da je uzrokuje gadna sinusna infekcija ili sezonska alergija, sinusna glavobolja osjeća se kao uporna i duboka bol u području čela, jabučica te vrha nosa.

Sinusna glavobolja pogoršava se prilikom naglih pokreta glavom, primjerice ako se sagnete da nešto pokupite, a sluz i pritisak unutar sinusa se pokrenu.

Ukoliko postoji infekcija sinusa konzultirajte se s liječnikom kako bi vam dao kuru antibiotika.

5. Glavobolja povezana sa snom
Neispavanost također može biti uzrok glavobolje. Tableta protiv boli može vam ponuditi kratko olakšanje, no najbolje bi bilo promijeniti navike spavanja.

Studija iz 2005. pokazala je da oni koji spavaju manje od šest sati noću, imaju ozbiljnije glavobolje od onih koji spavaju par sati duže.

6. Glavobolje uzrokovane nestašicom magnezija
Riječ je o vrlo bolnim glavoboljama koje se najčešće javljaju u valovima. Ne osjećaju se tjednima ili mjesecima, a onda dođe navala bolova. Najčešći uzrok je niska razina magnezija.

Liječenje može uključivati infuziju magnezija, koja će otvoriti stisnute krvne žile koje uzrokuju glavobolju, a može uključivati i terapiju kisikom te lijekove.

7. Stresom uzrokovana glavobolja
Nerazumni šef, zdravlje vaše djece, pas iz susjedstva koji stalno laje… Ma što bi uzrok stresa, zbog ovih i sličnih stvari može se pojaviti glavobolja. Tableta će kratkoročno riješiti problem, no bolje je shvatiti točan uzrok glavobolje.

Uočite u koje doba se pojavljuju. Vjerojatno vas nešto posebno zabrinjava, nešto što vas koči. Riješite problem, naučite izbjegavati ili bolje podnositi stres.

8. Glavobolja zbog napetosti
Najčešći oblik glavobolje na koji se žale odrasli su glavobolje čiji je uzrok napetost organizma. Uzrok može biti umor, glad ili izloženost snažnim mirisima – čak i nekom parfemu.

Tretman kod kroničnih glavobolja nastalih zbog napetosti može uključivati jednostavnu promjenu životnih navika (primjerice da počnete doručkovati), prestanak upotrebe nekih kozmetičkih ili sanitarnih sredstava intenzivnog mirisa, uvođenje redovite tjelovježbe, pa čak i propisivanje antidepresiva.

Prethodni članci:

arti-201001100436006
arti-201006290025006
arti-201003020306006
arti-201004200101006
arti-201008060483006

Povratak na Net.hr