Organi koji ozbiljno pate zbog previše šećera

Jedete li puno šećera, ne prijeti vam samo karijes i salo – tu je i veći rizik od demencije, oštećenja jetre i neka druga mučna stanja.

18.12.2013.
8:07
VOYO logo

Prosječni zapadnjak će samo za Božić pojesti oko 32 žličice šećera, procijenili su stručnjaci iz British Heart Foundationa. S druge strane stručnjaci iz iste udruge upozoravaju da gornja granica dnevnog unosa šećera iznosi 50 g ili 10 žličica.

Zbog šećera koji proizvođači ubacuju u polugotovu i gotovu hranu, prosječna osoba svakodnevno proguta oko 12 žličica šećera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je iznimno kaloričan, šećer u tako velikim količinama šteti zdravlju jer ometa važne procese i razinu hormona u tijelu.

Dr. Mark Vanderpump, endokrinolog na Royal Free Hampstead NHS Trust u Londonu, ukazuje da su zbog toga mnogi u opasnosti da dobiju dijabetes, a možda su ga već i dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki liječnici najozbiljnije uspoređuju pretjerivanje u šećeru sa zloupotrebom alkohola, jer su obje supstance u velikim količinama toksične, izazivaju ovisnost, sveprisutne su i imaju negativan utjecaj na društvo.

Krade energiju

Daje li šećer energiju? Upravo suprotno, od prevelike količine šećera će vam se spavati. Kad ga jedemo, gušterača proizvodi hormon inzulin kako bi maknuo šećer iz krvotoka i odnio ga u stanice za stvaranje energije. No, prevelika količina šećera u krvi potiče naglo izlučivanje velike doze inzulina. Ubrzo dolazi do naglog pada šećera i zamora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može potaknuti srčani udar

Šećer je loš za srce čak i kod naizgled zdravih osoba, kaže kardiolog dr. Aseem Malhotra. 'Studije pokazuju da šećer potiče jetru da proizvodi ureičnu kiselinu, što povisuje tlak. A povišen tlak povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Osim toga, šećer utječe i razinu kolesterola, te dovodi do oštećenja krvnih žila. Sve navedene probleme možete razviti i ako imate normalan indeks tjelesne mase.

Potiče gljivične infekcije

Prehrana puna šećera može biti faktor zbog kojeg češće dolazi do gljivičnih infekcija. Češće dolazi i do upale sluznice usta. Oni koji su skloni takvim infekcijama, trebaju smanjiti unos šećera i velike su šanse da će doći do naglog poboljšanja općeg zdravstvenog stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može uzrokovati demenciju

Neki dokazi upućuju na to da kontinuirano visoka razina šećera u krvi može dovesti do starenja mozga, odnosno demencije.

U časopisu Neurology objavljeno je da su tijekom jedne studije znanstvenici skenirali mozak 249 osoba u dobi od 60 do 64 godine čija je razina šećera u krvi bila u granicama normale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon četiri godine, oni čija je razina šećera u krvi bila nešto povišena, imali su veće šanse imati probleme u hipokampusu i amigdali, područjima mozga povezanima s pamćenjem i kognitivnim funkcijama.

Već je poznato da oboljeli od dijabetesa tipa 2 imaju veće šanse dobiti demenciju – vjerojatno zato što su im razine šećera kontinuirano visoke, što oštećuje krvne žile. Mozak zbog toga može ostati bez dovoljno kisika i hranjivih tvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šećer je poput alkohola štetan za jetru

S obzirom na štetu koju stvara jetri, neki stručnjaci vjeruju da je šećer u istom rangu s alkoholom. Kalorije koje se ne potroše pohranjuju se u jetri u obliku masti, što tijekom vremena može dovesti do stanja koje se naziva masna jetra, čiji uzrok nije alkohol.

Bolest je češća kod muškaraca nego kod žena i češće se javlja nakon 50. godine. Iako većina oboljelih ima prekomjernu tjelesnu težinu, moguće je razviti masnu jetru čak i ako imate normalan indeks tjelesne mase, ali unosite previše šećera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne liječi li se, jetra postaje puna ožiljaka, što rezultira cirozom – nepopravljivom štetom na jetri. Kad jetra postane masna, to mijenja način na koji tijelo obrađuje šećer. Naime, kad su organi puni masnoća, inzulin nije tako osjetljiv i ne djeluje brzo.

Fruktoza može uzrokovati probavne probleme

Previše šećera dovodi do toga da fruktoza završi u crijevima, gdje je fermentiraju bakterije koje se tamo nalaze, što uzrokuje simptome kao što su vjetar, krčanje crijeva i proljev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći rizik od raka

Uza sve navedeno, brojne studije su otkrile da ljudi s visokim razinama šećera u krvi imaju veću vjerojatnost za razvoj raka, uključujući i rak jetre, gušterače, dojke i debelog crijeva.

Studija s 5.000 žena u postmenopauzi otkrila je da su one s najvišim razinama šećera u krvi imale gotovo dvostruko veći rizik za razvoj raka debelog crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je da su povišene razine glukoze povezane s povećanim količinama faktora rasta (koji stimuliraju stanice da se razmnože) i upalnim čimbenicima što, ubrzava rast crijevnih polipa od kojih se neki kasnije razviju u rak.

Šećer će vas postarati

Studija sa Sveučilišta Leiden u Nizozemskoj pokazuje da će vas veće količine šećera postarati. Znanstvenici su mjerili razinu šećera u krvi 600 muškaraca i žena u dobi od 50 do 70 godina, a zatim pokazali njihove fotografije skupini od 60 nezavisnih procjenitelja. Ljudima koji su imali visoku razinu glukoze u krvi često su davali više godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svakih 180 g glukoze po litri krvi, njihova procijenjena dob porasla je za pet mjeseci. Smatra se da razgradnja šećera u tijelu usporava proizvodnju kolagena i vlakana elastina kože.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo