Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Tvrde znanstvenici

OPASNOSTI I BLAGODATI: Kako se tijelo mijenja ako prestanete jesti meso

Možda je to dio vaše novogodišnje odluke, možda uputa liječnika, a možda tek želite impresionirati onu seksi curu.

No iz kojeg god razloga da ste se odlučili smanjiti meso ( ili potpuno prebaciti na vegetarijansku prehranu), tijelo će vam se početi mijenjati.

ŠTETNA KAO PUŠENJE? Razbijanje 5 mitova o slanini koje bi i vegetarijanci trebali znati

Smršavjet ćete

Ispitanici koji su izbacili meso iz prehrane smršavjeli se u u prosjeku 5 kg, pokazalo je američko istraživanje. Pritom nisu mijenjali rutinu vježbanja niti brojali kalorije.

Promijenit će vam se crijevna mikroflora

giphy-11Vegani imaju više vrsta crijevnih bakterija koje se bore protiv upala, no ipak, veća je razlika između koncentracije crijevne mikroflore kod vegetarijanaca i svejeda, pokazalo je istraživanje sveučilišta u New Yorku.

Možete izgubiti važne hranjive tvari

Iz biljne prehrane prilično je teško dobiti dovoljno željeza, vitamina D te vitamina B12. Također. Možda će vam nedostajati i proteina. Mahunarke, orašasti plodovi dobar su izvor bjelančevina i zdravih masti, jedete li namirnice bogate željezom ( poput špinata) svakako ih kombinirajte s vitaminom C ( npr, špinat-salatu začinite limunovim sokom) a jaja su dobar izvor vitamina D. No u svakom slučaju, prebacujete li se na vegetarijansku prehranu, svakako se posavjetujte s nutricionistom ili liječnikom.

Možda ćete smanjiti rizik od raka

Svjetska zdravstvena organizacija prošle godine šokirala je sve mesojede svijeta: slaninu i kobasice i ostalo prerađeno meso svrstala je u istu skupinu karcinogena kao i cigarete. To ne znači da jednako povećavaju rizik od raka, nego da su dokazi kako su rakonosni jednako čvrsti. No u svakom slučaju, meso izaziva rak, prvenstveno rak crijeva. A što je obrađenije , to je gore.

A sigurno ćete smanjiti rizik od srčanih bolesti

Osim pretjeranog unosa masnoća ( koje često prati pretjerivanje u mesu), američki institut Lerner izolirao je karnitin. Taj spoj iz crvenog mesa potiče reakcije koje pospješuju nastanak krvožilnih bolesti.

Povratak na Net.hr